Z serowymi kulkami i kalarepą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pierwszy raz ją jadłam u koleżanki. Sałatka jest bardzo smaczna i pięknie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • ● 10 dag twarogu
    ● 2 łyżki bryndzy
    ● 2 jajka
    ● kalarepa
    ● 3 łyżki sezamu
    ● sałata masłowa
    ● kilka piórek szczypiorku
    ● 4 łyżki octu winnego
    ● 5 łyżek oleju
    ● sól, pieprz

Z serowymi kulkami i kalarepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo.
    Studzimy, obieramy i kroimy
    w plastry. Twaróg i bryndzę
    rozkruszamy i mieszamy.
    Formujemy kulki i chłodzimy
    30 minut.
  • 2. Kalarepę myjemy, obieramy
    i ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Sezam
    prażymy na suchej patelni.
    Obtaczamy kulki serowe.
  • 3. Sałatę myjemy i dokładnie
    osuszamy. Rozkładamy na talerzu. Na środek wykładamy
    kalarepę, a wokół kulki serowe
    i jajka. Szczypior myjemy,
    drobno siekamy. Posypujemy
    kalarepę.
  • 4. Olej mieszamy z octem
    i polewamy sałatkę. Oprószamy
    solą i pieprzem.

Porady

Kalarepę możemy wymieszać z kilkoma startymi na tarce o dużych oczkach rzodkiewkami.

Notka redakcyjna

PPWS_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy