Z młodych ziemniaków i szparagów

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Przepadam za sałatkami. Są zdrowe i smaczne. Przyjemność sprawia mi zarówno ich jedzenie,jak i komponowanie.

  • 45 min

Składniki:

  • 20 dag młodych ziemniaków
    po 1/2 pęczka białych i zielonych szparagów
    10 dag rukoli
    10 dag pomidorów koktajlowych
    ogórek
    pęczek rzodkiewek
    5 dag ementalera
    sól

    Sos:
    4 łyżki oliwy
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki sosu sojowego
    łyżeczka musztardy
    1-2 ząbki czosnku
    estragon
    sól, pieprz

Z młodych ziemniaków i szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myjemy (białe obieramy) i gotujemy 8 minut w lekko osolonym wrzątku. Osączamy, studzimy i kroimy w ok. 3-cm kawałki. Ziemniaki
    skrobiemy, myjemy i gotujemy ok. 10 minut. Studzimy. Pomidory myjemy i przekrawamy na pół. Rzodkiewki i ogórka myjemy, osuszamy i wraz z ementalerem kroimy w słupki. Dodajemy rukolę. Warzywa mieszamy z serem.
  • 2. Sos: oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, sosem sojowym i musztardą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do sosu.
    Doprawiamy estragonem, solą i pieprzem. Polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy