Przepadam za sałatkami. Są zdrowe i smaczne. Przyjemność sprawia mi zarówno ich jedzenie,jak i komponowanie.
45 min
Składniki:
20 dag młodych ziemniaków
po 1/2 pęczka białych i zielonych szparagów
10 dag rukoli
10 dag pomidorów koktajlowych
ogórek
pęczek rzodkiewek
5 dag ementalera
sól
Z młodych ziemniaków i szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi myjemy (białe obieramy) i gotujemy 8 minut w lekko osolonym wrzątku. Osączamy, studzimy i kroimy w ok. 3-cm kawałki. Ziemniaki
skrobiemy, myjemy i gotujemy ok. 10 minut. Studzimy. Pomidory myjemy i przekrawamy na pół. Rzodkiewki i ogórka myjemy, osuszamy i wraz z ementalerem kroimy w słupki. Dodajemy rukolę. Warzywa mieszamy z serem.
2.Sos: oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, sosem sojowym i musztardą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do sosu.
Doprawiamy estragonem, solą i pieprzem. Polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy.
Komentarze