Ciasto z mascarpone i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasto to jest połączenie kilku pomysłów w jeden.

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl mąki
    2 łyżki kakao
    1 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu

    Krem:
    250g mascarpone
    250 ml kremówki (30% , 32%)
    2-3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    truskawki
    czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z mascarpone i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka; zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, mąkę, kakao i ocet wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną kakaem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut, bądź do suchego patyczka.
  • 2. Krem:
    Śmietankę ubić na pół sztywno, dodawać mascarpone po łyżce i mieszać do połączenia składników, na koniec dodać cukier puder i wymieszać.
  • 3. Połączenie:
    Gdy biszkopt ostygnie ułożyć na nim umyte i odszypułkowane truskawki, na truskawki wyłożyć krem. Mleczną czekoladę zetrzeć na tarce na małych oczkach i posypać krem. Ciasto pokroić w kostkę i na każdej kostce ułożyć całą umytą truskawkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować