• 1 godz. 20 min

To ciasto wymyśliłam sama,myślę że warto wypróbować.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    8 jajek
    8 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cappuccino
    125 g margaryny rozpuszczonej i ostudzonej
    Składniki na kulki:
    200 g czekolady mlecznej
    100 g margaryny
    50 g cukru pudru
    2 łyżki mleka w proszku
    50 g orzechów orzechów drobno posiekanych (mogą być włoskie, laskowe, lub ziemne)
    50 g pokruszonych herbatników
    Wiórka kokosowe
    Składniki na krem:
    2 czekolady białe
    3 serki homogenizowane waniliowe
    2 szklanki mleka w proszku
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 1/2 szklanki mleka
    300 g margaryny
    3/4 szklanki cukru
    Składniki na polewę:
    1 biała czekolada
    2 łyżki mleka
    1 łyżka margaryny
    Składniki na poncz kawowy:
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 szklanki wrzącej wody
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przekładaniec Desery Biszkopty

Z kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta biszkoptowego:
    Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cappuccino,wsypać do masy jajeczno - cukrowej,wlać margarynę i lekko wymieszać. Wylać do blachy o wymiarach 20x40 wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej margaryną . Piec ok 40 minut w temp. 180 s C
    Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 3 blaty.

    Wykonanie kulek:
    Czekolady roztopić z margaryną i cukrem pudrem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i dodać mleko w proszku,orzechy i herbatniki. Utoczyć kulki ciut większe od orzecha laskowego i obtoczyć w płatkach kokosowych.

    Wykonanie kremu:
    Czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody. Mąki wymieszać w 1/2 szklanki mleka.Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać do czekolady i zagotować, wlać rozpuszczoną mąkę i wsypać kawę. Ugotować budyń. Margarynę utrzeć na puch i dodawać partiami zimny budyń, serki homogenizowane i mleko w proszku.

    Wykonanie polewy:
    Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.

    Wykonanie ponczu:
    Kawę zalać wrzącą wodą,posłodzić i ostudzić.
    Złożenie ciasta:
    Biszkopt I skropić ponczem - połowa kremu - powciskać kulki - biszkopt II nasączony - reszta kremu - biszkopt III nasączony - polewa- dowolnie udekorować.
    Schłodzić przed podaniem
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować