Z kremem, dżemem i posypką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Wyśmienite ciasto, niedrogie i łatwe do zrobienia

  • 1 godz. 50 min

Składniki:


  • 250g masła
    5 jajek
    3/4 szkl mąki
    1/2 szkl cukru + 4 lyżki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    budyń śmietankowy lub waniliowy
    2 szkl mleka
    słoik dżemu wiśniowego
    kilkanaście herbatników
    10 dag wiórków kokosowych
    5 dag płatków migdałowych

Z kremem, dżemem i posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z kremem 1. Z jajek, mąki 1/2 szkl cukru i proszku zrobić biszkopt. Wylać na blaszkę ok. 25x25cm. Upiec w 145*C przez ok 25-30 min. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty. Na mleku ugotować budyń z dodatkiem 2 łyżek cukru. Wystudzić. Miękkie masło (20dag) ubić na puszystą masę i po łyżce dodawać zimny budyń aż krem będzie gładki. Blaty biszkoptu nasączyć dowolnym ponczem. Na dolnym blacie rozsmarować 2/3 kremu, ułożyć warstwę herbatników, dżem, biszkopt i 1/3 kremu. Na reszcie masła podsmażyć na złoto wiórki z płatkami migdałowymi i cukrem aby powstała posypka. Wystudzoną rozłożyć na wierzchu ciasta. Schłodzić ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy