Z kokosem

0 (0 ocen)

Zaczęłam przeglądać przepisy Siostry Anastazji i znalazłam ten właśnie przepis w książce pt: 103 Ciasta....Ciasto nie jest pracochłonne i ładnie się prezentuje. Wspaniałe do kawy lub popołudniowej herbaty. Większa ilość białek do masy kokosowej sprawdza się wspaniale. Ja użyłam sześciu białek, choć

Składniki:

  • 35 dag mąki
    25 dag cukru
    1 kostka masła lub margaryny
    12 łyżek słodkiego mleka
    6 jaj
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1-2 łyżeczki kakao

    Kokos:
    20 dag wiórek kokosowych
    20 dag cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    6 białka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sok z 1/2 cytryny
    5 łyżek słodkiej śmietanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami ucieram na gładką masę. Dodaję mąkę z proszkiem, kakao i mleko. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie mieszam z ciastem, aż do połączenia składników. Połowę ciasta przekładam do blaszki o wym 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Szykuję masę kokosową: białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier, wiórki i mąkę. Na końcu daję śmietanę. Wszystko razem wymieszam i przekładam masę na wyłożone, surowe ciasto. Na wierzch daję pozostałe ciasto czekoladowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C-200'C na około 30-40 minut.Upieczone możecie polać polewą. Ja pominęłam tę część, gdyż ciasto i tak było dość słodkie i bez polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować