deser z kefirem,wiśniami

0 (0 ocen)

deser jest orzeźwiający, nie za słodki, nie za kaloryczny..........SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • wiśnie bez pestek 1/2 kg, galaretka 1 opakowanie/poziomkowa, kefir 400 ml, żelatyna 3 listki, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 180 gram

Deser z kefirem,wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. spód będzie wierzchem - forma silikonowa 24x24 cm, na dnie rozsypać umyte, wypestkowane wiśnie,wlać galaretkę poziomkową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki do stężenia
  • etap 2. na stężałej galaretce poukładać biszkopty, żelatynę w płatkach namoczyć w kefirze i podgrzać w mikrofalówce, wymieszać, wlać galarertkę cytrynową rozmieszaną w 400 ml gorącej wody i wszystko wymieszać, wlać na biszkopty trochę i do lodówki
  • etap 3. poukładać wiśnie, wlać resztę kefiru i do lodówki najlepiej na całą noc
  • etap 4. nożem maczanym w wodzie oddzielić deser od formy, nakryć talerzem i obrócić, delikatnie zdjąć formę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy