Z bazyliowym sosem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis dostałam od mojej najlepszej przyjaciółki. Sałatka jest oryginalna.

Składniki:

  • 3 łodygi selera naciowego
    kilka wydrylowanych zielonych i czarnych oliwek
    czerwona cebula
    2 pomidory
    ogórek
    kilka liści sałaty
    10 dag sera feta

    Sos bazyliowy:
    2 łyżki pesto
    łyżka octu winnego
    łyżka oliwy z oliwek
    łyżka cukru, sól

Z bazyliowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selera, pomidory i ogórka myjemy i osuszamy. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka i cebulę obieramy. Pomidory kroimy w ósemki, ogórka w plasterki, cebulę w piórka, a selera w kawałki. Fetę kroimy w małą kostkę.
  • 2. Pesto mieszamy z octem, oliwą i 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody. Doprawiamy szczyptą soli i cukrem. Mieszamy.
  • 3. Warzywa mieszamy z fetą i oliwkami. Polewamy sosem i ponownie mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy