Szaszłyki yakitori z dymką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś opłukać, osuszyć i pokroić w dość grubą kostkę.
Dymkę umyć, odciąć części pomiędzy cebulką a szczypiorkiem - podzielić na mniejsze kawałki
Do małego garnka wlać sos sojowy, sos mirin, wodę, dodać cukier i miód. Całość wstawić na ogień - nie zagotowywać tylko podgrzewać mieszając do czasu rozpuszczenia się cukru i miodu. Odstawić i przestudzić.
Pokrojoną pierś przełożyć do przestudzonej marynaty i odstawić na około 30 minut.
Po tym czasie pierś osączyć z marynaty (marynatę zachowujemy).
Osączone kawałki piersi i dymkę nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków, układamy na tacce.Grillujemy z każdej strony, a w trakcie polewamy resztą marynaty.
Komentarze