Szaszłyki Yakitori z dymką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatne, o orientalnym smaku szaszłyki drobiowe rodem z Japonii

  • 60 min

Składniki:

  • 800 g piersi z kurczaka,
    2 pęczki dymki
    Marynata:
    4 łyżki sosu sojowego,
    1 łyżka sosu mirin,
    1 łyżka miodu,
    1 łyżka cukru,
    1 łyżka wody

Szaszłyki yakitori z dymką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś opłukać, osuszyć i pokroić w dość grubą kostkę.
    Dymkę umyć, odciąć części pomiędzy cebulką a szczypiorkiem - podzielić na mniejsze kawałki
    Do małego garnka wlać sos sojowy, sos mirin, wodę, dodać cukier i miód. Całość wstawić na ogień - nie zagotowywać tylko podgrzewać mieszając do czasu rozpuszczenia się cukru i miodu. Odstawić i przestudzić.
    Pokrojoną pierś przełożyć do przestudzonej marynaty i odstawić na około 30 minut.
    Po tym czasie pierś osączyć z marynaty (marynatę zachowujemy).
    Osączone kawałki piersi i dymkę nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków, układamy na tacce.Grillujemy z każdej strony, a w trakcie polewamy resztą marynaty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy