Już w XVIII w. Wrocław słynął ze swych likierów i wódek. Szczególną renomą cieszyła się wrocławska kminkówka - Breslauer Kümmel. Uwielbiała ją Caryca Katarzyna, a Fryderyk II leczył nią bóle żołądka.
Xviii wieczna kminkówka wrocławska. region - dolny śląsk. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nasiona kminku opłukać, osączyć na sicie i wsypać do słoja.
2.Zagotować wodę.
3.Rozpuścić cukier w ciepłej wodzie i po schłodzeniu wymieszać go ze spirytusem, następnie wlać do słoja z kminkiem.
4.Przykryć słój i odstawić na 5-6 dni.
5.Po zakończeniu maceracji przefiltrować wódkę przez watę i rozlać do butelek.
6.Kminkówkę można sporządzić także na olejku kminkowym. W tym celu należy zrobić najpierw zaprawę: 1 ml olejku kminkowego, miesza się ze 100 ml spirytusu 95% i otrzymuje się 1% roztwór olejku. Następnie 5 ml tej zaprawy dodaje się do 100 g rozpuszczonego w wodzie cukru i 1 l wódki czystej o mocy 45%, po czym miesza się zawartość i wlewa do butelek. Kminkówka nadaje się do spożycia po leżakowaniu.
Olejek kminkowy można kupić w sklepie zielarskim.
Można ją także sporządzić z suszonych ziaren kminku. Należy wtedy użyć 3 łyżek ziarenek.
Najładniejszy, zielony kolor kminkówki osiągniemy jednak tylko wówczas, gdy do jej sporządzenia użyjemy świeżych, niedojrzałych ziaren kminku.
Komentarze