XVIII wieczna kminkówka wrocławska. Region - Dolny Śląsk.

4.49 (189 ocen)

  • Łatwy

Już w XVIII w. Wrocław słynął ze swych likierów i wódek. Szczególną renomą cieszyła się wrocławska kminkówka - Breslauer Kümmel. Uwielbiała ją Caryca Katarzyna, a Fryderyk II leczył nią bóle żołądka.

  • Łatwy

Składniki:

  • - spirytus 95%: 0.5 litra
    - woda: 0.5 litra
    - cukier (dodałam brązowy): 250 gramów
    - kminek świeży (kopiasta): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Napoje Nalewki

Xviii wieczna kminkówka wrocławska. region - dolny śląsk. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nasiona kminku opłukać, osączyć na sicie i wsypać do słoja.
  • 2. Zagotować wodę.
  • 3. Rozpuścić cukier w ciepłej wodzie i po schłodzeniu wymieszać go ze spirytusem, następnie wlać do słoja z kminkiem.
  • 4. Przykryć słój i odstawić na 5-6 dni.
  • 5. Po zakończeniu maceracji przefiltrować wódkę przez watę i rozlać do butelek.
  • 6. Kminkówkę można sporządzić także na olejku kminkowym. W tym celu należy zrobić najpierw zaprawę: 1 ml olejku kminkowego, miesza się ze 100 ml spirytusu 95% i otrzymuje się 1% roztwór olejku. Następnie 5 ml tej zaprawy dodaje się do 100 g rozpuszczonego w wodzie cukru i 1 l wódki czystej o mocy 45%, po czym miesza się zawartość i wlewa do butelek. Kminkówka nadaje się do spożycia po leżakowaniu.

    Olejek kminkowy można kupić w sklepie zielarskim.

    Można ją także sporządzić z suszonych ziaren kminku. Należy wtedy użyć 3 łyżek ziarenek.

    Najładniejszy, zielony kolor kminkówki osiągniemy jednak tylko wówczas, gdy do jej sporządzenia użyjemy świeżych, niedojrzałych ziaren kminku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kminek Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować