Wytrawny serniczek z łososiem na podpłomykach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny
2.Twaróg mielimy dwukrotnie, a następnie dodajemy do niego pokrojonego w kostkę łososia i doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami (ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano, tymiankiem) i ostrą papryką.
3.Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka oraz łyżkę mąki i miksujemy.
4.Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany sernik wkładamy do formy do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
5.Wodę podgrzewamy i wlewamy do miski, następnie dodajemy do niej pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 300 g mąki i 1,5 łyżeczki soli i wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby możńa dodać jeszcze odrobinę mąki lub wody). Pod koniec wyrabiania dodajemy do ciasta zioła (bazylię, tymianek, rozmaryn, oregano) oraz 2 łyżeczki suszonej skórki z cytryny. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanym olejem i pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na około 30 minut, a następnie wyrośnięte ciasto rozpłaszczamy na prostokątny podpłomyk i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 20-25 minut, aż podpłomyk się zarumieni.
6.Gotowy podpłomyk kroimy na prostokątne kawałki i układamy na nich kawałki sernika z łososiem i dekorujemy natką pietruszki.
Komentarze