Wytrawny serniczek z łososiem na podpłomykach

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Aromatyczny ziołowy serniczek z łososiem to doskonała i efektowna przekąska.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki z zestawu a:

    Składniki podstawowe:
    1) 450 g twarogu półtłustego
    2) 2 jajka
    3) 300 g mąki pszennej + 1 łyżka

    Składnik podstawowy dodatkowy
    4) 200 g wędzonego łososia

    Składniki robocze:
    5) 2 łyżki soku z cytryny
    6) 20 g świeżych drożdży
    7) 200 g wody
    8) tymianek
    9) zioła prowansalskie
    10) oregano
    11) bazylia
    12) tymianek
    13) rozmaryn
    14) 2 łyżeczki suszonej skórki z cytryny
    15) sól
    16) pieprz

    Dekoracja:
    17) natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ryba Przystawki Przekąski

Wytrawny serniczek z łososiem na podpłomykach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny
  • 2. Twaróg mielimy dwukrotnie, a następnie dodajemy do niego pokrojonego w kostkę łososia i doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami (ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano, tymiankiem) i ostrą papryką.
  • 3. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka oraz łyżkę mąki i miksujemy.
  • 4. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany sernik wkładamy do formy do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 5. Wodę podgrzewamy i wlewamy do miski, następnie dodajemy do niej pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 300 g mąki i 1,5 łyżeczki soli i wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby możńa dodać jeszcze odrobinę mąki lub wody). Pod koniec wyrabiania dodajemy do ciasta zioła (bazylię, tymianek, rozmaryn, oregano) oraz 2 łyżeczki suszonej skórki z cytryny. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanym olejem i pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na około 30 minut, a następnie wyrośnięte ciasto rozpłaszczamy na prostokątny podpłomyk i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 20-25 minut, aż podpłomyk się zarumieni.
  • 6. Gotowy podpłomyk kroimy na prostokątne kawałki i układamy na nich kawałki sernika z łososiem i dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby Ser biały Twaróg Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Przekąska

Podobne przepisy

4.97 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Borówkowy serniczek na zimno

To może cię zainteresować