Wytrawny placek serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posiekać nożem oziębione masło , dodać mąkę i pozostałe składniki – szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na ½ godziny.
2.Ser zetrzeć na tarce do jarzyn (grubsze oczka), obraną cebulę pokroić na plasterki, krótko przesmażyć na maśle. Mąkę rozmieszać najpierw z mlekiem na gładką masę, dodać szklankę wody, ubite widelcem żółtka, utartą gałkę muszkatołową i sól. Do tak przygotowanej masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek i ostrożnie wymieszać.
3.Tortownicę wysmarowaną masłem wylepić ciastem, podnosząc brzegi – ułożyć starty ser i cebulę – po czym ostrożnie wlać przygotowaną masę. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 1800C przez 40-45 min. Gotowy placek podawać ciepły lub zimny , pokrojony jak tort.
Porady
Do składników można również dodać szynkę, salami i podsmażoną paprykę.
Komentarze