Wytrawny placek serowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie to sprawdzi się zarówno jako pyszna kolacja , jak również smakowity lunch do pracy na drugi dzień.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto półfrancuskie:
    25 dag masła,
    25 dag mąki
    2-3 łyżki kwaśniej śmietany,
    1 surowe żółtko,
    szczypta soli
    Nadzienie:
    30 dag żółtego sera,
    2 cebule,
    łyżeczka masła,
    szklanka mleka
    szklanka wody,
    3 jajka,
    czubata łyżka mąki,
    szczypta gałki muszkatołowej,
    sól

Wytrawny placek serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekać nożem oziębione masło , dodać mąkę i pozostałe składniki – szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na ½ godziny.

  • 2. Ser zetrzeć na tarce do jarzyn (grubsze oczka), obraną cebulę pokroić na plasterki, krótko przesmażyć na maśle. Mąkę rozmieszać najpierw z mlekiem na gładką masę, dodać szklankę wody, ubite widelcem żółtka, utartą gałkę muszkatołową i sól. Do tak przygotowanej masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek i ostrożnie wymieszać.
  • 3. Tortownicę wysmarowaną masłem wylepić ciastem, podnosząc brzegi – ułożyć starty ser i cebulę – po czym ostrożnie wlać przygotowaną masę. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 1800C przez 40-45 min. Gotowy placek podawać ciepły lub zimny , pokrojony jak tort.

Porady

Do składników można również dodać szynkę, salami i podsmażoną paprykę.

Komentarze

Podobne przepisy