WYTRAWNY MAZUREK WIELKANOCNY

  • wyświetlono: 377 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Mazurek w kształcie pisanki, na kruchym cieście, z białą kiełbasą, boczkiem i jajkami, zalany masą jajeczno-śmietanową z tartym chrzanem to oryginalny i niebanalny pomysł, który z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości.

P6221168
  • 2 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki
200 g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
1 białko ( do posmarowania)
Nadzienie:
4 jajka
2 białe kiełbasy surowe
4 plasterki boczku parzonego
50 ml śmietany 30%
1 łyżeczka tartego chrzanu
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

WYTRAWNY MAZUREK WIELKANOCNY

  • 1. Ciasto:Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie ciasto wyciągamy i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy kształt jajka o wymiarach 24 x 16 cm i przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta robimy boki do mazurka - skręcamy cienkie wałeczki i zaplatamy ze sobą po dwa. Układamy je na bokach ciasta, a spód nakłuwamy widelcem. Boki smarujemy roztrzepanym białkiem. To samo wykonujemy z drugą częścią ciasta.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.
  • 2. Nadzienie:
    Białą kiełbasę najpierw zaparzamy: wkładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie i zagotowujemy wodę. Nie doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy kiełbasę w gorącej wodzie przez około 10-15 min.
    Lekko studzimy. Kiełbasę obieramy z flaka i kroimy w plasterki/półplasterki.
    Boczek kroimy w paski i podsmażamy z obu stron, na patelni.
    2 jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy ze skorupki i kroimy w plasterki.
    Pozostałe 2 jajka mieszamy ze śmietaną, tartym chrzanem oraz solą i pieprzem.
  • 3. Mazurek:
    Na podpieczonym spodzie układamy dowolnie: plasterki jajek, plasterki/półplasterki białej kiełbasy oraz podsmażony boczek. Całość zalewamy jajkami wymieszanymi ze śmietaną i chrzanem.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min.
    Podajemy na ciepło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartabiała kiełbasaJajkaboczekchrzanWielkanockolacjaciasta świątecznemazurek
 

Komentarze

Podobne przepisy

wytrawne tartaletki

Dodane przez: martamp

Wytrawne tartaletki z karmelizowaną cebulą

Idealne na kolację lub jako przystawka...

Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą

Dodane przez: 2milutka

Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą

Kruche ciasto na słono i nadzienie...

Wielkanocna tarta z jajkami

Dodane przez: anik9

Wielkanocna tarta z jajkami

Przepis idealny na Wielkanoc, ale...

Wytrawne tartaletki z kremem serowo-czekoladowym z chili

Dodane przez: rena123

Wytrawne tartaletki z kremem serowo-czekoladowym...

Zastanawiałam się, czy z zestawu...

Tartaletki z serami i warzywami

Dodane przez: emiliana

Tartaletki wytrawne z warzywami i serami

Wielbiciele serów pleśniowych z...

Wytrawne galette z cukinią i białym serem

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wytrawne galette z cukinią i białym serem

Słodko - słona tarta o nieregularnych...