WYTRAWNY MAZUREK WIELKANOCNY

  • wyświetlono: 496 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Mazurek w kształcie pisanki, na kruchym cieście, z białą kiełbasą, boczkiem i jajkami, zalany masą jajeczno-śmietanową z tartym chrzanem to oryginalny i niebanalny pomysł, który z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości.

P6221168
  • 2 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki
200 g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
1 białko ( do posmarowania)
Nadzienie:
4 jajka
2 białe kiełbasy surowe
4 plasterki boczku parzonego
50 ml śmietany 30%
1 łyżeczka tartego chrzanu
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania przepisu:

WYTRAWNY MAZUREK WIELKANOCNY

  • 1. Ciasto:Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie ciasto wyciągamy i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy kształt jajka o wymiarach 24 x 16 cm i przenosimy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta robimy boki do mazurka - skręcamy cienkie wałeczki i zaplatamy ze sobą po dwa. Układamy je na bokach ciasta, a spód nakłuwamy widelcem. Boki smarujemy roztrzepanym białkiem. To samo wykonujemy z drugą częścią ciasta.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.
  • 2. Nadzienie:
    Białą kiełbasę najpierw zaparzamy: wkładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie i zagotowujemy wodę. Nie doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy kiełbasę w gorącej wodzie przez około 10-15 min.
    Lekko studzimy. Kiełbasę obieramy z flaka i kroimy w plasterki/półplasterki.
    Boczek kroimy w paski i podsmażamy z obu stron, na patelni.
    2 jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy ze skorupki i kroimy w plasterki.
    Pozostałe 2 jajka mieszamy ze śmietaną, tartym chrzanem oraz solą i pieprzem.
  • 3. Mazurek:
    Na podpieczonym spodzie układamy dowolnie: plasterki jajek, plasterki/półplasterki białej kiełbasy oraz podsmażony boczek. Całość zalewamy jajkami wymieszanymi ze śmietaną i chrzanem.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min.
    Podajemy na ciepło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartabiała kiełbasaJajkaboczekchrzanWielkanockolacjaciasta świątecznemazurek

Komentarze

Podobne przepisy

image-0i3hpnd

Dodane przez: Alszu

Wytrawna tarta dyniowa z oliwkami

Wyśmienicie smakuje zarówno na...

Wielkanocna tarta z jajkami

Dodane przez: anik9

Wielkanocna tarta z jajkami

Przepis idealny na Wielkanoc, ale...

wytrawne tartaletki

Dodane przez: martamp

Wytrawne tartaletki z karmelizowaną cebulą

Idealne na kolację lub jako przystawka...

Tarta wytrawna z kurczakiem i warzywami

Dodane przez: martyna77

Tarta wytrawna z kurczakiem i warzywami

Ten przepis stał się numerem 1...

Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą

Dodane przez: 2milutka

Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą

Kruche ciasto na słono i nadzienie...

Wytrawne tartaletki z kremem serowo-czekoladowym z chili

Dodane przez: rena123

Wytrawne tartaletki z kremem serowo-czekoladowym...

Zastanawiałam się, czy z zestawu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE