Wytrawne rogale z czekoladą

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wytrawne rogale z ciasta topielcowego z gorzką czekoladą, to idealny podwieczorek dla amatorów mniej słodkich deserów:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - cukier: 2 łyżki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - drożdże świeże piekarskie: 50 gramów
    - masło (kostka): 1 sztuka
    - mąka tortowa: 0.5 kilograma
    - sól: 1 szczypta

    - Jajko: 1 sztuka
    - białko: 1 sztuka
    - cukier biały lub brązowy: 2 łyżki
    - czekolada gorzka - kostki (o zawartości min. 70% kakao): 24 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wytrawne rogale z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy w mleku z cukrem, solą i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, jajko, żółtko i rozczyn drożdży. Zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita miękka kulka. Ciasto zawijamy w gazę lub wkładamy do foliowego woreczka i topimy w zimnej wodzie ok. 30 min, aż ciasto wypłynie.
  • Wytrawne rogale z czekoladą 2. Ciasto osuszamy, dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy w koło podsypując mąką. Dzielimy koło na 8 części. Na szerszej części układamy kostkę czekolady, a węższą część smarujemy roztrzepanym jajkiem z pozostałym białkiem. Zwijamy rogale lekko zaklejając brzegi, aby czekolada nie wypłynęła. Wierzch rogali smarujemy jajkiem i posypujemy odrobiną cukru. Pieczemy w temp. 180 stopni około 15-20 min, aż rogale będą złociste. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować