Wytrawne rogale z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrabiamy w mleku z cukrem, solą i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, jajko, żółtko i rozczyn drożdży. Zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita miękka kulka. Ciasto zawijamy w gazę lub wkładamy do foliowego woreczka i topimy w zimnej wodzie ok. 30 min, aż ciasto wypłynie.
2.Ciasto osuszamy, dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy w koło podsypując mąką. Dzielimy koło na 8 części. Na szerszej części układamy kostkę czekolady, a węższą część smarujemy roztrzepanym jajkiem z pozostałym białkiem. Zwijamy rogale lekko zaklejając brzegi, aby czekolada nie wypłynęła. Wierzch rogali smarujemy jajkiem i posypujemy odrobiną cukru. Pieczemy w temp. 180 stopni około 15-20 min, aż rogale będą złociste. Smacznego!
Komentarze