WYTRAWNE PTYSIE Z AWOKADO I SEREM FETA

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Ptysie na wytrawnie czyli awokado, ser feta i... zabawa

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    1 szkl. mąki
    1 szkl. wody
    1/2 kostki masła
    4 łyżki startego sera
    4 jajka
    FARSZ:
    2 awokado
    sok z połowy cytryny
    1 op. sera feta
    1 pęczek koperku
    1 cebula
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ptysie Przekąski Ser

Wytrawne ptysie z awokado i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę oraz masło. Mieszamy do czasu aż masło rozpuści się a woda zacznie bulgotać. W tym momencie dodajemy mąkę, zestawiamy garnek z ognia i energicznym ruchem mieszamy ciasto. Gdy ciasto będzie gęstą kulką wstawiamy na ogień i mieszamy przez ok 2-3 minuty aby mąka zaparzyła się. Zdejmujemy z ognia. Ciasto przekładamy do miski, dodajemy jajka i miksujemy. Dodajemy ser. Mieszamy.

    Na blachę do pieczenia wykładamy ciasto tworząc kulki (między kulkami powinna być zachowana odpowiednią odległość gdyż ciasto podczas pieczenia rośnie). Pieczemy ok 17-20 min w temp 200 st. C. Jak nabiorą złotego koloru delikatnie otwieramy piekarnik


    Przygotowujemy farsz:
    Fetę wraz z pokrojonym awokado skropionym sokiem z cytryny i jogurtem blendujemy na mus. Dodajemy posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

    Ptysie kroimy na pół i faszerujemy musem z awokado.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować