Wytrawne ptysie z awokado i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę oraz masło. Mieszamy do czasu aż masło rozpuści się a woda zacznie bulgotać. W tym momencie dodajemy mąkę, zestawiamy garnek z ognia i energicznym ruchem mieszamy ciasto. Gdy ciasto będzie gęstą kulką wstawiamy na ogień i mieszamy przez ok 2-3 minuty aby mąka zaparzyła się. Zdejmujemy z ognia. Ciasto przekładamy do miski, dodajemy jajka i miksujemy. Dodajemy ser. Mieszamy.
Na blachę do pieczenia wykładamy ciasto tworząc kulki (między kulkami powinna być zachowana odpowiednią odległość gdyż ciasto podczas pieczenia rośnie). Pieczemy ok 17-20 min w temp 200 st. C. Jak nabiorą złotego koloru delikatnie otwieramy piekarnik
Przygotowujemy farsz:
Fetę wraz z pokrojonym awokado skropionym sokiem z cytryny i jogurtem blendujemy na mus. Dodajemy posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Ptysie kroimy na pół i faszerujemy musem z awokado.
Komentarze