Wytrawne pralinki czyli imprezę rozkręca delimamma - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wafelki kładziemy pomiędzy dwiema wilgotnymi ściereczkami. Czekamy, aż staną się miękkie i podatne na formowanie. Układamy je w małych foremkach i delikatnie smarujemy roztopionym masłem. Wkładamy na około 8-9 min. do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni. Po wyjęciu studzimy w foremkach. Gdy będą wystudzone wyjmujemy z foremek i napełniamy farszem.
2.Przygotowanie farszu nr 1:
Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy na roztopionym maśle. Odstawiamy na bok do ostudzenia. Jajka ugotowane na twardo ścieramy na drobnej tarce, mieszamy z pieczarkami, drobno poszatkowaną natką pietruszki, majonezem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Pistacje rozgniatamy i obsypujemy nimi kulki, które wykonujemy z naszego farszu. Kulki powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Układamy na przygotowanych wcześniej babeczkach.
3.Przygotowanie farszu nr 2.
Jajka ugotowane na twardo ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojoną szynkę oraz paprykę. Ser żółty ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do naszej pasty. Dodajemy majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem. Orzeszki słone rozgniatamy i obsypujemy nimi kulki, które wykonujemy z naszego farszu. Kulki powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Układamy na przygotowanych wcześniej babeczkach.
4.Przygotowanie farszu nr 3:
Tuńczyka mieszamy z serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach, drobno poszatkowaną papryką, cebulą, kukurydzą oraz majonezem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Z farszu wykonujemy kulki. Kulki powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Układamy na przygotowanych wcześniej babeczkach.
Komentarze