Wytrawne pralinki czyli imprezę rozkręca Delimamma

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ten przepis niech Wam służy nie tylko na sylwestrowych domówkach ale na imprezach generalnie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI NA FARSZ NR 1::
    - jajka ugotowane na twardo: 2 sztuki
    - pieczarki: 200 gramów
    - natka pietruszki: 1 łyżka
    - majonez: 2 łyżeczki
    - solone pistacje: 20 sztuk
    - masło: 2 łyżki
    - Sól i pieprz do smaku.: 1 szczypta
    SKłADNIKI NA FARSZ NR 2::
    - jajka ugotowane na twardo: 2 sztuki
    - papryka: 0.5 sztuki
    - ser żółty starty na tarce o małych oczkach: 0.5 sztuki
    - szynka: 4 plastry
    - majonez: 2 łyżeczki
    - solone orzeszki: 0.33 szklanki
    - sól oraz pieprz do smaku: 1 szczypta
    SKłADNIKI NA FARSZ NR 3::
    - tuńczyk: 3 łyżki
    - kukurydza: 2 łyżki
    - szalotka: 1 sztuka
    - ser żółty starty na tarce o małych oczkach: 0.5 szklanki
    - papryka: 0.5 sztuki
    - majonez: 2 łyżeczki
    - sól, pieprz, słodka papryka do smaku: 1 szczypta
    DODATKOWO::
    - okrągłe, małe wafelki deserowe: 18 sztuk
    - masło: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Pasty

Wytrawne pralinki czyli imprezę rozkręca delimamma - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wafelki kładziemy pomiędzy dwiema wilgotnymi ściereczkami. Czekamy, aż staną się miękkie i podatne na formowanie. Układamy je w małych foremkach i delikatnie smarujemy roztopionym masłem. Wkładamy na około 8-9 min. do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni. Po wyjęciu studzimy w foremkach. Gdy będą wystudzone wyjmujemy z foremek i napełniamy farszem.
  • 2. Przygotowanie farszu nr 1:
    Pieczarki ścieramy na tarce i podsmażamy na roztopionym maśle. Odstawiamy na bok do ostudzenia. Jajka ugotowane na twardo ścieramy na drobnej tarce, mieszamy z pieczarkami, drobno poszatkowaną natką pietruszki, majonezem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Pistacje rozgniatamy i obsypujemy nimi kulki, które wykonujemy z naszego farszu. Kulki powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Układamy na przygotowanych wcześniej babeczkach.
  • 3. Przygotowanie farszu nr 2.
    Jajka ugotowane na twardo ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojoną szynkę oraz paprykę. Ser żółty ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do naszej pasty. Dodajemy majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem. Orzeszki słone rozgniatamy i obsypujemy nimi kulki, które wykonujemy z naszego farszu. Kulki powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Układamy na przygotowanych wcześniej babeczkach.
  • 4. Przygotowanie farszu nr 3:
    Tuńczyka mieszamy z serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach, drobno poszatkowaną papryką, cebulą, kukurydzą oraz majonezem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Z farszu wykonujemy kulki. Kulki powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Układamy na przygotowanych wcześniej babeczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli spodobał Wam się ten przepis, sprawdźcie więcej naszych propozycji na przekąski na imprezę.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować