Sposób na pyszną przekąskę lub kolację. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis na szybkie oponki bez jajek aby kolejny raz zaskoczyć domowników lub gości. Pączki najlepiej smakują z dipem czosnkowym.
60 min
Składniki:
1 kg mąki
30 g drożdży
1 łyżka cukru
ok. 1 szkl ciepłej wody
125 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
farsz
ok. 1 puszka kukurydzy z groszkiem
3-4 łyżki startego parmezanu
Wytrawne pączki z groszkiem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z cukrem, 3 łyżkami wody i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy wyrosną dodajemy zaczyn do pozostałej przesianej mąki. Dosypujemy sól i dokładamy masło. Zagniatamy ciasto dolewając ciepłą wodę. Gładkie i elastycznie wałkujemy na grubość 5 mm. Foremką wycinamy kółka. Na połowę nakładamy po łyżeczce groszku z kukurydza i odrobinę parmezanu. Przykrywamy pozostałym ciastem. Mocno zlepiamy brzegi. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik. Możemy także nakładać farsz na wycięte krążki i formować z nich pączki. Będziemy mieć pewność, że nie rozkleją się podczas smażenia.
Komentarze