Wytrawne pączki z groszkiem i kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sposób na pyszną przekąskę lub kolację. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis na szybkie oponki bez jajek aby kolejny raz zaskoczyć domowników lub gości. Pączki najlepiej smakują z dipem czosnkowym.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    30 g drożdży
    1 łyżka cukru
    ok. 1 szkl ciepłej wody
    125 g miękkiego masła
    1 łyżeczka soli

    farsz
    ok. 1 puszka kukurydzy z groszkiem
    3-4 łyżki startego parmezanu

    dip czosnkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pączki Przystawki Dip Przekąski

Wytrawne pączki z groszkiem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z cukrem, 3 łyżkami wody i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy wyrosną dodajemy zaczyn do pozostałej przesianej mąki. Dosypujemy sól i dokładamy masło. Zagniatamy ciasto dolewając ciepłą wodę. Gładkie i elastycznie wałkujemy na grubość 5 mm. Foremką wycinamy kółka. Na połowę nakładamy po łyżeczce groszku z kukurydza i odrobinę parmezanu. Przykrywamy pozostałym ciastem. Mocno zlepiamy brzegi. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik. Możemy także nakładać farsz na wycięte krążki i formować z nich pączki. Będziemy mieć pewność, że nie rozkleją się podczas smażenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Farsz Groszek Kukurydza Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować