Muffinki ziemniaczane według tego przepisu, to nic innego jak ziemniaczana zapiekanka w nieco innej formie. Są pyszne, a ponadto pięknie się prezentują!
Składniki:
Kilka ugotowanych ziemniaków (najlepiej dużych)
1 kiełbasa
20 dag pieczarek
sól, pieprz
koperek
1 jajko
100 g śmietany
kilka plasterków sera żółótego
2 łyżki oleju
margaryna lub masło do nasmarowania formy
Wytrawne muffinki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i usmażyć na tłuszczu.Kiełbasę pokroić w plasterki, a następnie w ćwiartki i lekko zrumienić na patelni, bez dodatku tłuszczu.
2.Jajko wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem oraz koperkiem. Silikonową formę do muffinek lekko wysmarować masłem lub margaryną. Ser żółty pokroić w cienkie paski. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki średniej grubości.
3.Muffinki przygotować w identyczny sposób. Na samo dno formy oraz boki wyłożyć po plasterku ziemniaka (lub 2 plasterki jeśli ziemniaki są mniejsze, grunt by na dno pokryte było ziemniakiem :))
Następnie wyłożyć: łyżkę sosu śmietanowo-jajecznego, łyżkę pieczarek oraz kiełbasy, na wierzch ziemniak, ponownie łyżka sosu oraz kilka pasków żółtego sera. Muffinki piec w 180 stopniach około 25-30 minut.
Komentarze