Idealny sposób na wykorzystanie ziemniaków które zostaną po obiedzie. Pyszne i efektowne danie.
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
300 g ugotowanych ziemniaków
50 ml mleka
koperek lub pietruszka
1/2cebuli
50 g masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
180 g mąki
odrobina proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz
Sos:
1 mały jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz
Wytrawne gofry z ziemniaków z serem cheddar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wrzucamy do robota kuchennego, blender.
Miksujemy na gładkie ciasto.
Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy kolejne gofry.
Za pomocą wykrawacza z gofrów i sera cheddar wycinamy kółka.
Z jogurtu przygotowujemy sos.
Układamy wierzyczki, na przemian gofry i ser. Całość dekorujemy cebulą i sosem czosnkowym.
Smacznego
Komentarze