Wytrawne francuzy

4.5 (183 ocen)

  • Dla 2 osób

Takie francuzy podałam gościom na domowym przyjęciu. Każdy prosił potem i przepis

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    600 g piersi z kurczaka
    3 duże cebule
    5 większych ząbków czosnku
    150 g margaryny
    150 ml słodkiej śmietany 18%
    1 żółtko
    1 łyżka mleka
    2 łyżeczki cebuli granulowanej
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Wytrawne francuzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu rozpuść margarynę, czosnek obierz i pokrój w cienkie półplasterki, dodaj do margaryny i przesmaz przez około 5 minut
  • 2. Kurczaka pokrój w średnią kostkę, posól , dodaj 1 łyżeczkę cebuli granulowanej i czosnek granulowany. Wymieszaj dodaj do margaryny , duś około 20 minut
  • 3. Cebulę obierz i pokrój w pół plasterki, dodaj do mięsa, duś 10 min
    Do kurczaka dodaj ok 150 ml wody, duś 10 min
  • pkt4 4. Do szklanki wlej ok 125 ml sosu spod mięsa ( ok 1/2 szkl.)dodaj śmietankę , porządnie wymieszaj.
    Wlej do mięsa, wymieszaj, duś 20 min co jakiś czas mieszając
  • pkt5 5. Z ciasta francuskiego powycinaj większe kwadraty, i układaj po jednym na silikonowej foremce do babeczek.
    Uformuj coś na kształt koszyczka
  • 6. Żółtko wymieszaj z mlekiem. Posmaruj tym koszyczki z ciasta.
    Koszyczki piecz w 180 stopniach ( góra dół) około 30 min- do uzyskania złotego koloru
  • pkt 7 7. Do koszyczków nałóż ciepłe mięso z sosem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować