Wytrawne francuzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu rozpuść margarynę, czosnek obierz i pokrój w cienkie półplasterki, dodaj do margaryny i przesmaz przez około 5 minut
2.Kurczaka pokrój w średnią kostkę, posól , dodaj 1 łyżeczkę cebuli granulowanej i czosnek granulowany. Wymieszaj dodaj do margaryny , duś około 20 minut
3.Cebulę obierz i pokrój w pół plasterki, dodaj do mięsa, duś 10 min
Do kurczaka dodaj ok 150 ml wody, duś 10 min
4.Do szklanki wlej ok 125 ml sosu spod mięsa ( ok 1/2 szkl.)dodaj śmietankę , porządnie wymieszaj.
Wlej do mięsa, wymieszaj, duś 20 min co jakiś czas mieszając
5.Z ciasta francuskiego powycinaj większe kwadraty, i układaj po jednym na silikonowej foremce do babeczek.
Uformuj coś na kształt koszyczka
6.Żółtko wymieszaj z mlekiem. Posmaruj tym koszyczki z ciasta.
Koszyczki piecz w 180 stopniach ( góra dół) około 30 min- do uzyskania złotego koloru
7.Do koszyczków nałóż ciepłe mięso z sosem.
Smacznego
Komentarze