Wytrawne ciasto z porem

0 (0 ocen)

Smakowało całej rodzinie, nawet dzieci prosiły o dokładkę.

Składniki:

  • 200 g mąki
    100 g masła
    100 g twarogu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    400 g pora
    200 g sera gouda
    200 g szynki
    200 g śmietany 18 %
    4 jajka
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz

Wytrawne ciasto z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki,masła,twarogu, proszku i soli wyrabiamy ciasto, którym następnie wylepiamy tortownicę o średnicy ok. 26 cm. Ciastem wylepiamy także boki tortownicy do 2/3 ich wysokości. Pieczemy ok 15 minut w temp. 200 stopni.
  • 2. Pora oczyszczamy i kroimy w plasterki, parzymy wrzątkiem i przelewamy zimną wodą. Ser ścieramy na tarce, a szynkę drobniutko siekamy w blenderze.
  • 3. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, rozkładamy na nim pora. Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą , pieprzem i gałką. Dodajemy do niej ser i szynkę i całość wykładamy na pora.
    Pieczemy kolejne 50 do 60 minut w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wytrawne ptysie