wytrawne ciasto z porami i boczkiem

5 (190 ocen)

  • 60 min

To nie pizza, choć jej kuzyn, nie ma tutaj ani grama sera ani sosu pomidorowego, a jest równie smaczne, a dla niektórych może jeszcze smaczniejsze niż tradycyjna pizza :)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    7 gramów suchych drożdży
    ¾ łyżeczki soli
    1 łyżeczka miodu
    3 łyżki oleju
    ¾ szklanki ciepłej wody
    0,5 – 1 łyżeczka ziół prowansalskich

    smarowidło:
    1 jajo
    150 gramów gęstej kwaśnej śmietany
    2 szczypty czarnego pieprzu
    szczypta gałki muszkatałowej (opcjonalnie)

    farsz:
    około 400 gramów porów
    1 strąk papryki (dałam 0,5 czerwonej i 0,5 pomarańczowej)
    300 gramów pieczarek
    150 gramów boczku wędzonego
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Wytrawne ciasto z porami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z drożdżami, solą i ziołami prowansalskimi, dodać olej, miód oraz ciepłą wodę, zagnieść elastyczne ciasto, włożyć do omączonej miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

    Pory cienko poszatkować, paprykę pokroić w paseczki, przesmażyć warzywa na oleju przez około 5 – 6 minut, odcedzić z tłuszczu, przełożyć do miseczki i ostudzić.
    Pieczarki pokroić na plasterki i również przesmażyć na oleju, odcedzić z tłuszczu, przełożyć do miseczki, ostudzić.
    Śmietanę zmiksować z jajem, dodać przyprawy, wsadzić do lodówki.
    Boczek pokroić na plasterki.
  • 2. Po 30 minutach ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na owal o wymiarach około 45x30 cm, przenieść na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
    Ciasto posmarować z wierzchu mieszanką śmietany z jajem zostawiając około 2 cm krawędzi suchych. Wyłożyć najpierw pory z papryką, a następnie pieczarki, wierzch przykryć plastrami boczku.
    Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec na złoto, u mnie około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Papryka Pieczarki Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować