Wytrawne ciasto drożdżowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto.
Mąkę przesiać do miski , zrobić wgłębienie , wkruszyć drożdże dodać szczyptę cukru i zalać odrobiną ciepłego mleka. Lekko zamieszać i poczekać aż drożdże podrosną. Na obrzeża miski z mąką wsypać sól , cząber i pieprz.
Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe letnie mleko , jajko , roztopiony ciepły smalec. Wyrabiać , aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie.
Cukinię ,płuczemy i kroimy w podłużne paski. Smarujemy z jednej strony olejem, posypujemy solą ziołową. Obsmażamy na patelni grillowej po 1 minucie z każdej strony. Przekładamy na papier.
Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części.
Z każdej wałkować prostokąt 36 X 14 cm. , który kroimy na krzyż ( mamy 4 części).
Każdy kawałek okładamy plastrami cukini , cieniutkimi plastrami szynki i na środek kładziemy słupek sera brie. Każdą część zwijamy w rulon.
2.Tortownicę 21 cm. smarujemy margaryną , opruszamy mąką.
Tortownicę dość luźno wypełniamy roladkami, tak aby miejsce łączenia szło do środka tortownicy.
Formę wstawiamy do piekarnika 180 C na ok. 50-60 minut.
Smacznego.
Komentarze