Wytrawne ciasteczka z ciasta serowego - pizzerinki

4.91 (11 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pizzerinki z ciasta serowego z czarnuszką i z wytrawnymi dodatkami: boczkiem, szynką, kaparami, cebulą, czerwoną papryką i serem grana padano.
Smakują jednakowo dobrze na zimno i na ciepło.
Wyśmienita, szybka przekąska na imprezy domowe, wieczory filmowe, spotkania w gronie rodzinnym, pikniki.
Ciasto serowe możemy mrozić w mniejszych porcjach i wykorzystywać na przekąski w formie paluchów, krakersów czy talarków.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    250 g mąki pszennej
    250 g masła
    250 g sera twarogowego
    1-2 łyżeczki czarnuszki
    1/3 łyżeczki soli

    1 jajko do smarowania ciasteczek

    FARSZ:

    150 g boczku wędzonego
    100 g szynki lub dobrej kiełbasy
    30 g kaparów z zalewy
    2 cebule
    1 czerwona papryka szpiczasta
    sól
    pieprz
    słodka papryka
    mały pęczek natki pietruszki

    100 g ser grana padano
Wystaw ocenę:

4.91 (11 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Pizzerinki

Wytrawne ciasteczka z ciasta serowego - pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Przesianą mąkę łączymy z czarnuszką i solą, mieszamy. W misce za pomocą siekacza siekamy suche składniki z zimnym masłem - z lodówki, aż składniki się połączą. Dodajemy pokruszony twaróg i krótko zarabiamy. Ciasto zawijamy w folię i zostawiamy na kilka godzin lub na noc w lodówce do schłodzenia.

    Ciasto możemy przygotować na stolnicy, siekając nożem wszystkie składniki.

    Farsz
    Boczek, szynkę i paprykę kroimy w grubsze paski, cebulę w pióra, a duże kapary w cienkie plasterki. Natkę pietruszki siekamy. Ser ścieramy na tarle.
    Na patelni krótko podsmażamy boczek. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodajemy szynkę i cebulę. Chwilę podsmażamy, aż cebula lekko zmięknie. Wyłączamy palnik, dodajemy paprykę i przyprawy, mieszamy. Farsz zostawiamy do przestygnięcia. Na końcu dodajemy kapary i natkę pietruszki.

    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy na grubość kilku milimetrów. Wycinamy niewielkie krążki lub kroimy kwadraty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i posypujemy serem .
    Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do ładnego zrumienienia.

Porady

* W skład podstawowego ciasta serowego wchodzą jednakowe proporcje mąki, masła i sera białego. Składniki dodatkowe możemy dobierać według własnych upodobań. * Z takiego ciasta możemy zrobić również słodkie ciasteczka posypując po wierzchu grubym cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować