Wytrawne cappuccino dyniowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną, delikatną zupę krem -cappuccino dyniowe z nutą pomidorową. Aksamitne, lekkie cappuccino dyniowe kusi swoim pięknym kolorem oraz niezwykłym zapachem. Polecam

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mała dynia (850 g)
    800 ml bulionu
    100 ml śmietanki słodkiej 18%
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
    oliwa

Wytrawne cappuccino dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię myjemy, obieramy, wycinamy pestki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. W garnku (o grubym dnie) rozpuszczamy masło i szklimy cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy dynię i chwilę razem przesmażamy. Do warzyw wlewamy bulion i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości dyni-ok. 15 minut. Gdy dynia będzie już miękka dodajemy koncentrat oraz przyprawy do smaku, mieszamy. Na koniec wlewamy śmietankę, zagotowujemy i ściągamy z ognia. Blendujemy na gładką zupę krem. Nalewamy do filiżanek i skrapiamy oliwą. Podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy