Wytrawne babeczki

0 (0 ocen)

Z kalafiorem i papryką. Cieszą oko i smakują wyśmienicie :))

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    200 g. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    1/2 papryki
    4-5 różyczek kalafiora
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    2 liście białej kapusty
    Składniki robocze:
    1 jajko
    1/2 szklanki bułki tartej
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    1 łyżeczka soli cebulowej
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    sól , pieprz
    szczypta chili
    masło+ bułka tarta do obsypania foremek
    Do dekoracji:
    Sałata lodowa , rzodkiewki

Wytrawne babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior gotujemy do miękkości ok 10 min. Rozgniatamy dokładnie widelcem z szczyptą chili.
    Paprykę kroimy w kostkę , rozdrabniamy blenderem na mniejsze kawałki ( ala krem)
    Liście kapusty kroimy drobno.
    Mięso mielone łączymy kapustą , jajkiem , bułką tartą, musztardą ,solą cebulową , czosnkiem granulowanym i pieprzem. ( wyrabiamy rękoma masę)
  • 2. Naczynie na babeczki smarujemy masłem oraz obsypujemy bułka tartą ( jeśli mamy silikonowe nie potrzeba wykonywać tej czynności , ja mam metalowe) Do foremek wkładamy najpierw odrobinę mięsa mielonego następnie masę z kalafiora oraz papryki . Całość przykrywamy grubym , rozpłaszczonym w dłoniach plackiem mięsa mielonego.
  • 3. Pieczemy przez 40-45 min w 180 st. z termoobiegiem grzanie góra-dół.
    Układamy na talerzu wyłożonym sałata.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie ziemniaki i sałatka.

Komentarze

Podobne przepisy