Pyszna, wytrawna zupa porowa z winną nutą, podana z grzankami. To wersja wegetariańska, ale równie dobrze można do niej dodać kawałki podsmażonej piersi kurczaka.
Wytrawna zupa porowa z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę, pory i czosnek. Dolać szklankę wody. Dusić 25 minut na małym ogniu, pod przykryciem, raz po raz mieszając.
2.Odkryć, dodać połowę wina, zwiekszyć poziom grzania i podgrzewać jeszcze 5 minut do lekkiego odparowania. W garnku zagotować 1 litr wody, dodać sól lub kostki, listki laurowe i ziele. Dodać zawartość patelni, oraz resztę wina. Gotować jeszcze 10 minut.
3. Zmiksować przez chwilę na małych obrotach (nie całkowicie na krem). Doprawić pieprzem i dużą ilością tymianku. Podawać z grzankami.
Komentarze