Wytrawna zupa porowa z tymiankiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, wytrawna zupa porowa z winną nutą, podana z grzankami. To wersja wegetariańska, ale równie dobrze można do niej dodać kawałki podsmażonej piersi kurczaka.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - pory: 2 sztuki
    - cebula biała: 1 sztuka
    - Ząbki czosnku: 2 sztuki
    - olej rzepakowy: 4 łyżki
    - białe wino wytrawne: 250 mililitrów
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    - listki laurowe: 2 sztuki
    - sól: 1.5 łyżeczki
    - świeżo zmielony czarny pieprz: 1 szczypta
    - listki tymianku: 1 szczypta
    DO PODANIA:
    - grzanki: 4 sztuki
    - podsmażone kawałki piersi kurczaka ((opcjonalnie)): 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wytrawna zupa porowa z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wytrawna zupa porowa 1. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę, pory i czosnek. Dolać szklankę wody. Dusić 25 minut na małym ogniu, pod przykryciem, raz po raz mieszając.
  • Wytrawna zupa porowa 2. Odkryć, dodać połowę wina, zwiekszyć poziom grzania i podgrzewać jeszcze 5 minut do lekkiego odparowania. W garnku zagotować 1 litr wody, dodać sól lub kostki, listki laurowe i ziele. Dodać zawartość patelni, oraz resztę wina. Gotować jeszcze 10 minut.
  • 3. Zmiksować przez chwilę na małych obrotach (nie całkowicie na krem). Doprawić pieprzem i dużą ilością tymianku. Podawać z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować