Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

  • wyświetlono: 108 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam wiosnę! O tej porze roku pojawiają się nowalijki, które wnoszą do naszej kuchni niezwykły powiew świeżości oraz bogactwo smaku i kolorów. Zwiastunem wiosennych smaków są chrupiące, jędrne i delikatne szparagi. Bardzo cenię je za niezwykłe wartości odżywcze, nisko kaloryczność oraz wspaniałe walory smakowe. Dają nieskończone możliwości do wykorzystania i chyba jedynym ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia! Można wyczarować z nich pożywne śniadanie, wykwintny obiad czy pyszną kolację, choć zapewniam Was, że jako przekąska również się sprawdzą idealnie. Zapraszam Was na prostą, ale jakże smaczną tartę. W roli głównej szparagi, które świetnie komponują się z serowym nadzieniem na bazie ricotty oraz wyrafinowanym i intensywnym smaku prosciutto. Świetnym uzupełnieniem tej przekąski będzie lampka wina Cabernet franc lub Sauvignon blanc. Gorąco polecam!

Logo czarne 800 i 150
  • -18 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Składniki

275 g ciasta francuskiego
250 g zielonych szparagów
35 g prosciutto

Nadzienie

250 g ricotty
40 g parmezanu
2 łyżki świeżego koperku
1 jajko L
pieprz biały
sól

Dodatkowo

2 łyżki płatków migdałów
1 małe jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

  • 1. Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki. Do ricotty dodajemy starty parmezan, posiekany koperek i jajko. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy do połączenia się składników.
    Ciasto francuskie rozwijamy, nakłuwamy całą powierzchnię widelcem i wykładamy przygotowaną masę serową. Równomiernie ją rozprowadzamy, pozostawiając po 1 cm wolnego ciasta z każdej strony. Na wierzchu w niewielkich odstępach układamy szparagi. Wolne brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie tartę wysuwamy z piekarnika, układamy prosciutto i posypujemy płatkami migdałowymi. Zmniejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy przez kolejne 10-15 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaprzekąskiSzparagiricottaprosciutto

Komentarze

Podobne przepisy

Alzacka tarta z dynią i fetą

Dodane przez: Angie 43

Alzacka tarta z dynią i fetą

Uwielbiam wszelkie dania i desery...

SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ I CIEŚCIE FRANCUSKIM

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ I CIEŚCIE FRANCUSKIM

Na sam koniec mam szybką przekąskę...

Pikantne grzanki z pomidorem i grillowanymi szparagami

Dodane przez: Mienta

Pikantne grzanki z pomidorem i grillowanymi...

Przepyszne, pikantne, chrupiące...

Gofry z jajkiem, łososiem wędzonym i szparagami

Dodane przez: agarybak76

Gofry z jajkiem, łososiem wędzonym i szparagami

Serowe gofry na wytrawnie stanowią...

Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem

Dodane przez: Di bloguje

Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym...

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu,...

Wytrawne rogaliki

Dodane przez: czarrna

Wytrawne rogaliki

Idealne na wiosenną pogodę, żeby...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE