Wytrawna tarta z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną tartę wytrawną na mące żytniej z pysznym nadzieniem pieczarkowo-serowym. Tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu oraz tania. Idealna na obiad lub kolację. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 1 szkl mąki żytniej białej (może być również pszenna)
    100 g masła
    1 łyżka serka twarogowego
    1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich
    farsz: 500 g pieczarek
    1 cebula
    1 mały por (biała część)
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki soli i pieprzu
    1 łyżka oliwy
    sos:100 ml słodkiej śmietanki 18%
    2 jajka
    50 g sera żółtego (w mnie w płatkach)
    sól, pieprz do smaku
    oraz forma do tarty o śred. 24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Wytrawna tarta z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wytrawna tarta z pieczarkami 1. Z mąki, masła, serka oraz przypraw zagniatamy ciasto, wyklejamy nim formę do tarty i wstawiamy do lodówki. Pieczarki czyścimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Por myjemy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek oraz por. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy na małym ogniu, aż pieczarki puszczą sok i odparują. Na koniec dodajemy przyprawy i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i nakłuwamy widelcem, przekładamy farsz pieczarkowy, wyrównujemy. Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy jajka oraz przyprawy do smaku i mieszamy razem a następnie przelewamy na tartę. Na górze posypujemy serem. Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować