Wytrawna tarta pomidorowa z kurczakiem Judyty

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pomysł na tartę wpadł mi do głowy jakiś czas temu, pomyślałam że to fajna kombinacja składników i spróbowałam go na swoje urodziny!Podbiła podniebienia wszystkich gości, byli wręcz zachwyceni a ja z siebie dumna, że tak spodobał się im mój własny przepis:)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na spód:
    1 opakowanie słonych krakersów
    pół kostki masła
    szczypta chilli, sól

    Składniki na warstwę pomidorową:
    1 spory pomidor (najlepiej malinowy bądź bawole serce)
    żelatyna
    ser twarożek 250g
    sól i pieprz

    Składniki na warstwę kurczakową:
    podwójna pierś z kurczaka (ugotować w przyprawach)
    1,5l bulionu
    żelatyna
    pieprz i sól
    suszone warzywa

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Wytrawna tarta pomidorowa z kurczakiem judyty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Na samym początku oczyszczamy pierś z kurczaka, wykrawamy chrząstkę i dzielimy na dwie równe połowy.Zalewamy 1,5 l bulionu następnie przyprawiamy do smaku i dodajemy suszone warzywa.Piersi gotujemy ok.30min (w zależności od wielkości czas może być dłuższy).Ugotowane piersi wyjmujemy na deskę aby przestygły.A do ciepłego bulionu dodajemy i rozpuszczamy żelatynę, sposób przygotowania jak na opakowaniu.

    2.Kiedy piersi odpoczywają, zabieramy się za spód tarty. W garnuszku rozpuszczamy masło. Krakersy wyjmujemy i rozkruszamy na pyłek ja osobiście blenduje to ułatwia pracę.Po czym stopniowo wlewam rozpuszczone masło i dalej mieszam.Dodaje przyprawy sól i chilli.Powstałą masę wykładam na formę i dociskam z każdej strony.Następnie chłodzę ok 20min.

    3.Kiedy spód się chłodzi przygotowuje warstwę pomidorową.Do miski wkładam twarożek, obieram i myje pomidora.Następnie wszystko blenduje(pomidor puści dużo soku).Doprawiam do smaku i dodaje połowę żelatyny rozpuszczonej w bulionie.Powstanie rzadka masa,którą wylewam na spód tarty.Chłodzę ok 1h.

    4.Kiedy masa lekko stężeje, kroję ugotowaną pierś z kurczaka w równe plastry.Układam na tarcie w rozetkę i zalewam resztą żelatyny.Całość chłodzę ok 2-3godz.

    Smacznego!

Porady

Porada! Do przepisu wybrałam płytką formę do tarty, którego kółeczko jest ruchome i unosi się do góry. To bardzo przydatna rzecz, mamy pewność, że nie uszkodzimy tarty podczas wyjmowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować