Wytrawna sałatka śliwkowo-melonowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybka do wykonania, efektowna wizualnie i bardzo ciekawa w smaku sałatka, harmonijnie łącząca słodkie owoce, słoną fetę, cebulę i sałatę.

  • 15 min

Składniki:

  • 1/2 melona miodowego
    5-6 ciemnych śliwek z odchodzącą pestką
    2 garście borówki amerykańskiej
    2 liście karbowanej czerwonej sałaty
    mała czerwona cebula
    około 13 dag sera typu feta
    olej o neutralnym smaku
    sól
    świeżo zmielony pieprz

Wytrawna sałatka śliwkowo-melonowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce i sałatę umyć, osuszyć.
    Melona obrać ze skóry, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę.
    Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę, każdą połówkę pokroić na cztery kawałki.
    Sałatę podrzeć na niewielkie kawałki.
    Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie na cienkie plasterki, rozdzielić palcami na pojedyncze piórka.
    Fetę osączyć z zalewy, pokroić w niedużą kostkę.
    Wszystkie składniki delikatnie wymieszać ze sobą, lub dekoracyjnie ułożyć na talerzu, skropić olejem, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i solą (ostrożnie, ser już jest słony!)

Komentarze

Podobne przepisy