Wytrawna pomidorowa z papryką i kukurydzą

0 (0 ocen)

Zupa pomidorowoa w innym wydaniu. Z dodatkiem wina, kukurydzy oraz papryki. zupa jest pyszna!

Składniki:

  • 3-4 l rosołu
    1 kg miękkich pomidorów
    1/3 puszki kukurydzy
    1/2 dużej czerwonej papryki
    2 małe cebule
    4-5 łyżek białego wina
    sól, pieprz

Wytrawna pomidorowa z papryką i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obierz, z papryki pozbądź się gniazd nasiennych.Cebulę pokrój w półplasterki paprykę w paseczki
  • 2. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wrzuc cebulę, smaż aż do jej zeszklenia. Dodaj paprykę. Przesmażaj często mieszając ok 7 min
  • 3. Do gotującego rosołu dodaj, kukurydzę, przesmażoną cebulę z papryką. Gotuj ok 15 min. Dodaj wino
  • 4. Pomidory pokrój w dowolną kostkę, wrzuc na patelnie. smaż ok 20 min. Dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oregano oraz bazylię. Duś 5 min
  • 5. Pomidory wraz z wodą przelej do sitka ułożonego na garnku. Za pomocą łyżki przetrzyj przez sitko pomidory.
  • 6. Przeciśnięty sok z miąższem wlej do rosołu. Gotuj 15 min. Ew, zatrzep mąką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy