Taki wytrawny,warstwowy przekładaniec świetnie sprawdzi się na różnych imprezach. Wytrawna napoleonka jest smaczna i podzielna, goście na pewno będą mile zaskoczeni.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 opakowania ciasta francuskiego
600 g pieczonego mięsa z kurczaka
100 g usmażonych pieczarek
150 g sera żółtego
2 ugotowane marchewki
3 ogórki korniszony
2 jajka ugotowane na twardo
300 g serka śmietankowego(np. Almette)
200 g szynki w plasterkach
6 łyżek majonezu
posiekany szczypiorek
sól
pieprz czarny
Wytrawna napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić go na trzy równe części.
Ułożyć ja na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec 10-12 minut, wyjąć ostudzić.
Każdy placek przekroić na połowę.
2.Upieczone mięso drobno pokroić dodać usmażone pieczarki i pokrojone w drobną kostkę ogórki. Dodać 3 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
Obrane marchewki i ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać pozostały majonez i wymieszać.
3.Pierwszy placek cienko posmarować serkiem śmietankowym. Następnie wyłożyć połowę masy mięsnej, przykryć drugim plackiem. Drugi placek znów posmarować serkiem i wyłożyć połowę masy marchewkowej, przykryć trzecim plackiem, posmarować go serkiem. Rozłożyć plastry szynki,przykryć czwartym plackiem, posmarować go serkiem i wyłożyć pozostałą masę mięsną,przykryć piątym plackiem.
Posmarować go serkiem,wyłożyć pozostałą marchewkę z serem, przykryć ostatnim plackiem, posmarować serkiem.
4.Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać po wierzchu przekładańca razem z posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze