Wytrawna kaczka z brukselką i kaszą orkiszową

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kaczka podana z wytrawnym sosem porzeczkowym, kaszą i brukselką którą zje każdy w takim połączeniu.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    -Pierś z kaczki 200g

    -Kasza orkiszowa 50g

    -Kapusta warzywna brukselka 3szt

    Składnik podstawowy dodatkowy:

    -porzeczki

    Składniki robocze:

    -sól

    -pieprz

    -miód 1łyżeczka

    -wino czerwone wytrawne 40ml

    -woda 40ml


    Dekoracja:

    -Marchewka tęczowa

    -Jabłko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wytrawna kaczka z brukselką i kaszą orkiszową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wstawiamy do gotowania kaszę.
    2. Wstawiamy wodę w czajniku do sparzenia brukselki.
    3. Dwie brukselki obieramy z liści i sparzamy wrzątkiem.
    4. Wrzucamy do garnka porzeczki, dodajemy 40 ml wody i 40 ml wina. Wszystko blendujemy i wstawiamy do gotowania. Gotujemy aż do zredukowania się sosu, pod koniec dodajemy miód.
    5. Nacinamy skórkę kaczki w kratkę i dajemy na rozgrzaną patelnie, smażymy po 3 min z każdej strony zaczynając od strony ze skórą.
    6. Pod koniec smażenia piersi na patelnie wrzucamy na 1min przeciętą na pół brukselkę, marchewkę i trzy plastry jabłka.
    7. Kiedy wszystko mamy już gotowe. Kroimy kaczkę układamy na talerzu razem z kaszą i brukselką. Polewam sosem i dekorujemy marchewką i jabłkiem wszystko posypujemy pieprzem i solą
    8. Zabieramy się do jedzenia :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować