Wytrawna kaczka z brukselką i kaszą orkiszową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wstawiamy do gotowania kaszę.
2. Wstawiamy wodę w czajniku do sparzenia brukselki.
3. Dwie brukselki obieramy z liści i sparzamy wrzątkiem.
4. Wrzucamy do garnka porzeczki, dodajemy 40 ml wody i 40 ml wina. Wszystko blendujemy i wstawiamy do gotowania. Gotujemy aż do zredukowania się sosu, pod koniec dodajemy miód.
5. Nacinamy skórkę kaczki w kratkę i dajemy na rozgrzaną patelnie, smażymy po 3 min z każdej strony zaczynając od strony ze skórą.
6. Pod koniec smażenia piersi na patelnie wrzucamy na 1min przeciętą na pół brukselkę, marchewkę i trzy plastry jabłka.
7. Kiedy wszystko mamy już gotowe. Kroimy kaczkę układamy na talerzu razem z kaszą i brukselką. Polewam sosem i dekorujemy marchewką i jabłkiem wszystko posypujemy pieprzem i solą
8. Zabieramy się do jedzenia :D
Komentarze