Wytrawna chałka Wigilijna

4.44 (181 ocen)

  • 3 godz.

Zamiast zwykłego pieczywa w czasie Wigilii, najbardziej smakuje do karpia pyszna wytrawna chałka z masełkiem:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    1 opakowanie suszonych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju rzepakowego
    125 ml letniego mleka
    250 ml letniej wody
    mak do posypania
Wystaw ocenę:

4.44 (181 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chałka

Wytrawna chałka wigilijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01gbttm 1. Mąkę dokładnie wymieszałam z drożdżami, dodałam składniki płynne, sól. Ciasto przygotowałam w automacie. Ustawiłam program do wyrabiania ciasta drożdżowego, w ten sposób uzyskałam 1,5 godziny czasu dla siebie:))Oczywiście ciasto można wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami do zagniatania, najpierw na najniższych, a potem na najwyższych obrotach, wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, aż dwukrotnie powiększy swoja objętość, następnie ponownie zagniatamy.
  • image-135hknn 2. Jeśli chcemy zrobić 2 mniejsze chałki to wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części a te z kolei na trzy mniejsze. Ja zrobiłam jedną dużą chałkę,więc kawałki ciasta uformowałam w 3 wałki, które zaplotłam w warkocze.Chałkę położyłam na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawiłam na pół godziny do wyrośnięcia pod przykryciem.
  • image-07bpa48 3. Przed pieczeniem chałkę polałam wodą i posypałam makiem. Piekłam 25 min w temperaturze 180°C (czas można wydłużyć do 30 min). Piekarnik wcześniej nagrzałam. Na czas pieczenia, na spodzie piekarnika postawiłam naczynie z gorącą wodą.

Porady

Jeśli chcecie, żeby chałka była na wierzchu zbrązowiona, musicie posmarować ją przed pieczeniem rozmąconym jajkiem i posypać makiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować