Wytrawna chałka buraczana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pomysł na pieczywo w kolorze buraczkowym wpadł niedawno, taką chałkę przygotowałam zachwycona kolorem i wyglądem, a po upieczeniu smakiem - doskonała z samym masłem!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
    1,5 szkl. mąki krupczatki
    4 łyżki otrębów żytnich
    1/2 szkl. letniego mleka
    8 g suszonych drożdży
    3 łyżki buraków startych na najdrobniejszych oczkach (z sokiem)
    szczypta soli
    2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
    1 jajko

    + 1 jajko do posmarowania
    otręby żytnie do posypania

Wytrawna chałka buraczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrobione ciasto przed wyrośnięciem 1. Do dużej miski przesiewamy obie mąki, wsypujemy drożdże, mieszamy, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut od momentu połączenia składników). Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.
  • Sposób zaplatania 2. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na trzy równe części - z każdej z nich formujemy wałeczek długości około 25-30 cm. Wałeczki układamy obok siebie, sklejamy ze sobą w jednym końcu i zaplatamy warkocz, końcówki również sklejamy. Odstawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło.
  • Przed pieczeniem 3. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy szczyptą otrębów żytnich. Pieczemy około 30-35 minut w 170 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy