1.Zaczynamy od biszkoptu żółtego. Białka ubijamy z cukrem na puszystą, gęstą, lśniącą pianę. Dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wylewamy na blaszkę. Całość posypujemy kawą. Następnie pieczemy biszkopt biały/jasny.
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną, a także proszek do pieczenia. Wylewamy na ciasto żółte. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
2.Masa:
W garnku umieszczamy masło, wlewamy wodę, cukier, gotujemy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy kakao, zagotowujemy. Ściągamy z palnika i zostawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku, na przemian z kakao.
Miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka, bez grudek.
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.
3.Przełożenie:
biszkopt - masa kakaowa - delicje - galaretka
Komentarze