WYSPY RYŻOWE

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Inspiracją do ich stworzenia były tradycyjne gołąbki.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 20dag ryżu, 35dag mięsa mielonego, 1 mała marchewka, 1 duża cebula, 2 łyżeczki wegety, olej do smażenia, sos: 1 ząbek czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, drobiowa kostka rosołowa, 3 łyżki mąki, do smaku: sól i pieprz

Wyspy ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlej 0,5 wody, wrzuć czosnek, kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy i gotuj na małym ogniu. Po 20 minutach dodaj mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody i ponownie zagotuj.
  • 2. W garnku ugotuj na sypko ryż. Na odrobinie oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj mięso mielone i starta na drobnych oczkach marchewkę. Podsmażaj ok.20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw wegetą, solą i pieprzem, następnie połącz z gorącym ryżem. Podawaj na gorąco polane sosem. SMACZNEGO!

Komentarze

Podobne przepisy