Jestem zapracowaną młodą mężatką. W kuchni stawiam pierwsze kroki, dlatego moje potrawy są raczej proste do zrobienia. Z przyjemnością przygotowuję je dla męża Jacka.
Składniki:
● 40 dag filetów rybnych, np. z mintaja
● 4 jajka
● 10 dag mąki
● 10 dag masła
● 20 dag chudego twarogu
● 25 dag szpinaku
● sok z cytryny
● 25 dag żółtego sera
● 2 plastry wędzonego łososia
● 1/2 pęczka koperku
● sól, biały pieprz
Wyśmienity tort rybny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg rozdrabniamy. Dokładnie
mieszamy z mąką, żółtkami
i miękkim masłem. Doprawiamy
solą i pieprzem. Szpinak
dokładnie myjemy, usuwamy
zgrubiałe łodygi. Gotujemy ok.
2 minut w osolonym wrzątku.
Odcedzamy, studzimy i grubo
kroimy. Dodajemy do masy twarogowej.
Mieszamy. Wkładamy
do wyłożonej pergaminem tortownicy
(śr. 26 cm).
2.Filety myjemy, osuszamy
i kroimy w dużą kostkę. Solimy,
skrapiamy sokiem z cytryny
i posypujemy posiekanym koperkiem.
Połowę sera ścieramy,
resztę kroimy w plastry. Białka ubijamy na sztywno. Mieszamy
z kawałkami ryby i startym serem.
Wykładamy na masę twarogowo-
szpinakową.
3.Łososia kroimy w kawałki.
Wykładamy na wierzch, przykrywamy
plastrami sera. Pieczemy
35 minut w temperaturze
200 °C. Zostawiamy 10 minut
w wyłączonym piekarniku.
Komentarze