Wyśmienity tort rybny

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem zapracowaną młodą mężatką. W kuchni stawiam pierwsze kroki, dlatego moje potrawy są raczej proste do zrobienia. Z przyjemnością przygotowuję je dla męża Jacka.

Składniki:

  • ● 40 dag filetów rybnych, np. z mintaja
    ● 4 jajka
    ● 10 dag mąki
    ● 10 dag masła
    ● 20 dag chudego twarogu
    ● 25 dag szpinaku
    ● sok z cytryny
    ● 25 dag żółtego sera
    ● 2 plastry wędzonego łososia
    ● 1/2 pęczka koperku
    ● sól, biały pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wyśmienity tort rybny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyśmienity tort rybny 1. Twaróg rozdrabniamy. Dokładnie
    mieszamy z mąką, żółtkami
    i miękkim masłem. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Szpinak
    dokładnie myjemy, usuwamy
    zgrubiałe łodygi. Gotujemy ok.
    2 minut w osolonym wrzątku.
    Odcedzamy, studzimy i grubo
    kroimy. Dodajemy do masy twarogowej.
    Mieszamy. Wkładamy
    do wyłożonej pergaminem tortownicy
    (śr. 26 cm).
  • Wyśmienity tort rybny 2. Filety myjemy, osuszamy
    i kroimy w dużą kostkę. Solimy,
    skrapiamy sokiem z cytryny
    i posypujemy posiekanym koperkiem.
    Połowę sera ścieramy,
    resztę kroimy w plastry. Białka ubijamy na sztywno. Mieszamy
    z kawałkami ryby i startym serem.
    Wykładamy na masę twarogowo-
    szpinakową.
  • Wyśmienity tort rybny 3. Łososia kroimy w kawałki.
    Wykładamy na wierzch, przykrywamy
    plastrami sera. Pieczemy
    35 minut w temperaturze
    200 °C. Zostawiamy 10 minut
    w wyłączonym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować