Sos cygański

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wyśmienity sos cygański to doskonały dodatek do spaghetii, różnych makaranów, zapiekanek, pizzy czy potraw z ryżu. Zimą przypominać nam będzie o zapachu lata. Polecam :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów
    4 sztuki papryki czerwonej
    3 ząbki czosnku
    1 duża cebula
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka vegety/kucharka
    1 łyżka octu
    2 łyżku cukru
    1 łyżeczka majeranku
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos cygański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory należy sparzyć w gorącej wodzie. Następnie należy je obrać ze skórki. Paprykę umyć, pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wszystko włożyć do garnka, dodać przyprawy do smaku i gotować na małym ogniu ok 40 minut. Następnie po wystygnięciu sosu, przelać go do słoiczków i pasteryzować ok 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować