CIASTO WYŚMIENITKA ( bez glutenu )

0 (0 ocen)

Gdy zachorowałam na celiakię musiałam zmienić dietę. To był mój pierwszy wypiek bezglutenowy.

Składniki:

  • Biszkopt jasny z makiem:
    3 łyżki uniwersalnej mąki bg
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
    2 łyżki suchego maku

    Ciasto miodowe:
    25 dag mąki (15 dag mąki kukurydzianej i 10 uniwersalnej bg)
    3 łyżki miodu
    3 łyżki cukru pudru
    1 jajko
    ¼ kostki margaryny
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    1 łyżka masła
    1 galaretka pomarańczowa

    Masa serowa:
    50 dag serka homogenizowanego waniliowego
    1 galaretka czerwona

    Dodatkowo:
    Puszka brzoskwini
    2 galaretki (1 cytrynową i 1 truskawkową)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto wyśmienitka ( bez glutenu ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny z makiem:

    Białka ubić na sztywno, dodać cukier chwilę ubijać, na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Upiec biszkopt.
  • 2. Ciasto miodowe:

    Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, przełożyć do formy tej samej wielkości co na biszkopt, upiec.
  • 3. Masa jabłkowa:

    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka, dusić chwilkę. Następnie dodać suchą galaretkę, dobrze wymieszać i prażyć jeszcze chwilkę. Ciepłe, ale nie gorące wyłożyć na ciasto miodowe. Przykryć biszkoptem.
  • 4. Masa serowa:

    Galaretkę rozpuścić w ¾ szkl wody. Tężejącą wymieszać z galaretką. Wylać na biszkopta

    Dodatkowo:

    Brzoskwinie pokroić i ułożyć na masie serowej, na to wylać rozpuszczoną galaretkę.

Porady

Galaretki i owoce na wierzchu można komponować według własnego samku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować