Wyśmienite żeberka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Mój mąż uważał,iż nie lubi żeberek ,dopóki nie spróbował tych z mojego przepisu :)Od tej pory często prosi abym je przyrządzała.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5kg żeberek
    1 duża cebula
    1/2szt. czerwonej papryki
    1/2średniego słoiczka łagodnego ketchupu
    Do podlewania:
    1łżka miodu
    łyżeczka vegety
    ok.300ml gorącej wody
    Do przyprawienia najlepiej przyprawa typu Delikat do mięs lub :papryka słodka,sól,pieprz,suszona natka pietruszki.

Wyśmienite żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. żeberka myjemy,kroimy na paski .Przyprawiamy z obu stron i kładziemy na rozgrzany tłuszcz po stronie kości wraz z pokrojoną w paski papryką.Smażymy chwilę od strony kości i przekładamy na drugą stronę,dorzucamy cebulę i tak już smażymy do końca.W międzyczasie przygotowujemy wywar do podlewania(do wody dodajemy łyżkę miodu i vegetę.W razie potrzeby można podlewać wywarem na zmianę z wodą.
    Po ok. godzinie smażenia rozsmarowujemy po wierzchu ketchupem i smażymy jeszcze 2 godziny podlewając. Życzę smacznego :)

Porady

Ketchup najlepiej taki,który ma słodki posmak. Przepis nie jest zbyt skomplikowany ,lecz smak ten jest wart tego czekania

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy