Wyśmienite pieczone pierogi z dorszem , marchewką i porem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Mięciutkie , aromatyczne pierogi skryły wyśmienity farsz z ryby . Tu brakuje już tylko szklaneczki czerwonego barszczyku i doskonały posiłek , na co dzień i od święta gotowy:)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Rozczyn:
    1/2 szklanki ciepłej wody
    42 g. drożdży - u mnie Lux babuni
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    Ciasto:
    rozczyn+
    3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    200 g. jogurtu typu greckiego
    4 łyżki oleju
    2 szczypty soli
    Farsz:
    2 filety z dorsza - ok. ok. 300 g .
    1 spora marchewka
    10 cm. pora
    1 cebula
    4 łyżki wody
    50 g. masła
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    2 szczypty przyprawy Harissa
    sól do smaku
    Dodatkowo:
    blacha wyłożona papierem do pieczenia
    sezam do posypania
    1 zmieszane jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ryba

Wyśmienite pieczone pierogi z dorszem , marchewką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyśmienity pieczone pierogo z dorszem , marchewką i porem 1. Pokrojoną w kostkę cebulę szklę na maśle , dodaję startą na tarce o dużych oczkach , obraną marchewkę , podsmażam , dodaję wodę , chwilę duszę , dodaję pokrojony w plasterki por oraz pokrojoną w kostkę rybę , sok z cytryny , mieszam , chwilę duszę , doprawiam solą , pieprzem cytrynowym , harissą , mieszam . Płyn powinien cały odparować . Odstawiam .
  • Wyśmienite pieczone pierogi z dorszem , marchewką i porem 2. Składniki rozczynu mieszam , odstawiam na ok. 20 minut . Do mąki dodaję rozczyn , olej , jogurt , sól , zagniatam elastyczne ciasto , podsypuję lekko mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam na ok. 20 minut .
  • Wyśmienite pieczone pierogi z dorszem , marchewką i porem 3. Ciasto kroję na 8 części , z każdej części formuje placuszek , na każdy nakładam po 2 łyżki farszu , zlepiam pierogi .
  • Wyśmienite pieczone pierogi z dorszem , marchewka i porem 4. Pierogi układam na blasze , smaruje jajkiem , posypuję sezamem , pozostawiam na ok. 10 minut do wyrośnięcia .
  • Wyśmienite pieczone pierogi z dorszem , marchewką i porem 5. Pierogi piekę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 20 minut .

Porady

Czerwony barszczy jest idealny do takich pierogów:) Doskonałe na zimno i na ciepło :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Marchewka Por Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować