Wyśmienite pieczone pierogi z dorszem , marchewką i porem

  • wyświetlono: 258 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Mięciutkie , aromatyczne pierogi skryły wyśmienity farsz z ryby . Tu brakuje już tylko szklaneczki czerwonego barszczyku i doskonały posiłek , na co dzień i od święta gotowy:)

123
  • 8 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

Rozczyn:
1/2 szklanki ciepłej wody
42 g. drożdży - u mnie Lux babuni
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
Ciasto:
rozczyn+
3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
200 g. jogurtu typu greckiego
4 łyżki oleju
2 szczypty soli
Farsz:
2 filety z dorsza - ok. ok. 300 g .
1 spora marchewka
10 cm. pora
1 cebula
4 łyżki wody
50 g. masła
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 szczypty przyprawy Harissa
sól do smaku
Dodatkowo:
blacha wyłożona papierem do pieczenia
sezam do posypania
1 zmieszane jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Wyśmienite pieczone pierogi z dorszem , marchewką i porem

  • Wyśmienity pieczone pierogo z dorszem , marchewką i porem1. Pokrojoną w kostkę cebulę szklę na maśle , dodaję startą na tarce o dużych oczkach , obraną marchewkę , podsmażam , dodaję wodę , chwilę duszę , dodaję pokrojony w plasterki por oraz pokrojoną w kostkę rybę , sok z cytryny , mieszam , chwilę duszę , doprawiam solą , pieprzem cytrynowym , harissą , mieszam . Płyn powinien cały odparować . Odstawiam .
  • Wyśmienite pieczone pierogi z dorszem , marchewką i porem2. Składniki rozczynu mieszam , odstawiam na ok. 20 minut . Do mąki dodaję rozczyn , olej , jogurt , sól , zagniatam elastyczne ciasto , podsypuję lekko mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam na ok. 20 minut .
  • Wyśmienite pieczone pierogi z dorszem , marchewką i porem3. Ciasto kroję na 8 części , z każdej części formuje placuszek , na każdy nakładam po 2 łyżki farszu , zlepiam pierogi .
  • Wyśmienite pieczone pierogi z dorszem , marchewka i porem4. Pierogi układam na blasze , smaruje jajkiem , posypuję sezamem , pozostawiam na ok. 10 minut do wyrośnięcia .
  • Wyśmienite pieczone pierogi z dorszem , marchewką i porem5. Pierogi piekę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 20 minut .

Porady

Czerwony barszczy jest idealny do takich pierogów:)
Doskonałe na zimno i na ciepło :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogirybapormarchewkadorszboże narodzeniesieta

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczone pierogi z mozarellą, pomidorami i szynką.

Dodane przez: quchniakaroli

Pieczone pierogi z mozarellą, pomidorami...

Przepis na smaczną przekąskę dla...

Pierogi.

Dodane przez: Słodko Słodka

Pieczone Pierogi z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami

Wersja bardziej świąteczna,weekend...

Pierogi ze szpinakiem

Dodane przez: rzelkazag

Pierogi ze szpinakiem i porem

Na takiego pierogi nachodziło mnie...

pieczone pierożki

Dodane przez: wiola

Pieczone pierogi z cebulą i suszonymi pomidorami

Doskonała przekąska zarówno na...

pieczone pierogi

Dodane przez: klementynka

pieczone pierogi z kaszą i kapustą

Zrobiłam za dużo pierogów, zamrażalnik...

pierogi pieczone z serem

Dodane przez: smak i uczucie

Pierogi pieczone z serem

Drożdżowe pierogi pieczone w piekarniku.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE