Polewa:
tabliczka czekolady- rodzaj według uznania (ja używam mlecznej)
cukierki, czekoladowe gwiazdki, pianki, kawałki batoników, owoce- cokolwiek do dekoracji
Wypasione ciacho czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleczną czekoladę wraz z masłem rozpuszczam – najlepiej w kąpieli wodnej, dokładnie mieszając, należy wystudzić. Jaja ucieram z cukrem pudrem na puszysta masę. Do masy jajecznej dodaje rozpuszczoną czekoladę z masłem i cały czas ubijam. Na koniec dodaje stopniowo mąkę wymieszaną z kakaem. Całość najlepiej wymieszać łyżką, tak, żeby masa była jednolita.
Ciasto przekładam do tortownicy 24cm, wcześniej wysmarowanej tłuszczem. Piekę w temperaturze 180°C przez około 40 minut (sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest suche w środku).
Polewa: rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej, można dodać odrobinę mleka, jeśli masę uznamy za zbyt gęstą, dekoruję ulubionymi dodatkami i słodkościami. :)
Porady
Można zmieszać różne czekolady do polewy lub dodatki, jednak wtedy lepiej najpierw rozkroić ciasto na kawałki.
Komentarze