wypasione ciacho czekoladowe

0 (0 ocen)

Ciasto i na dobre, i na te złe dni, nie ma osoby, która przejdzie obok obojętnie!

Składniki:

  • Ciasto:
    150g masła
    2 tabliczki mlecznej czekolady
    3 jaja
    1 szklanka cukru pudru
    1/2 szklanki mąki pszennej, tortowej
    1 łyżka kakao


    Polewa:
    tabliczka czekolady- rodzaj według uznania (ja używam mlecznej)
    cukierki, czekoladowe gwiazdki, pianki, kawałki batoników, owoce- cokolwiek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wypasione ciacho czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleczną czekoladę wraz z masłem rozpuszczam – najlepiej w kąpieli wodnej, dokładnie mieszając, należy wystudzić. Jaja ucieram z cukrem pudrem na puszysta masę. Do masy jajecznej dodaje rozpuszczoną czekoladę z masłem i cały czas ubijam. Na koniec dodaje stopniowo mąkę wymieszaną z kakaem. Całość najlepiej wymieszać łyżką, tak, żeby masa była jednolita.

    Ciasto przekładam do tortownicy 24cm, wcześniej wysmarowanej tłuszczem. Piekę w temperaturze 180°C przez około 40 minut (sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest suche w środku).

    Polewa: rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej, można dodać odrobinę mleka, jeśli masę uznamy za zbyt gęstą, dekoruję ulubionymi dodatkami i słodkościami. :)

Porady

Można zmieszać różne czekolady do polewy lub dodatki, jednak wtedy lepiej najpierw rozkroić ciasto na kawałki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować