Wypasione bułeczki z otrębami i siemieniem

0 (0 ocen)

Zapraszam:)

Składniki:

  • 400 g mąki typ 650
    30 g otrębów pszennych
    1 łyżka siemienia lnaniego
    25 g świeżych drożdży
    2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru
    1 szklanka letniej wody
    3 łyżki słonecznika
    1/2 białka

Wypasione bułeczki z otrębami i siemieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suche składniki 1. Do miski przesiać mąkę. Dodać otręby, siemię, sól oraz cukier i wymieszać.
  • dodać drożdże 2. Dodać pokruszone drożdże i rozetrzeć je z suchymi składnikami. Następnie dodać olej. Wymieszać. Stopniowo dolewać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać do czasu aż będzie odchodzić od dłoni.
  • 3. Przełożyć do miski wysypanej mąką. Przykryć ściereczka i odłożyć do wyrośnięcia.
    Następnie ponownie krótko wyrobić i uformować w wałek
  • ciasto pokroić na plastry 4. Następnie pokroić go w plastry grubości około 1-1,5 cm. Z plastra uformować kulkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą delikatnie spłaszczyć.
  • bułki posypać słonecznikiem 5. Białko roztrzepać i posmarować każdą bułeczkę. Posypać słonecznikiem i lekko je docisnąć. Piec w 200 st około 20-25 minut i ostudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy