Wypasione bułeczki z otrębami i siemieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę. Dodać otręby, siemię, sól oraz cukier i wymieszać.
2.Dodać pokruszone drożdże i rozetrzeć je z suchymi składnikami. Następnie dodać olej. Wymieszać. Stopniowo dolewać ciepłą wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać do czasu aż będzie odchodzić od dłoni.
3.Przełożyć do miski wysypanej mąką. Przykryć ściereczka i odłożyć do wyrośnięcia.
Następnie ponownie krótko wyrobić i uformować w wałek
4.Następnie pokroić go w plastry grubości około 1-1,5 cm. Z plastra uformować kulkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą delikatnie spłaszczyć.
5.Białko roztrzepać i posmarować każdą bułeczkę. Posypać słonecznikiem i lekko je docisnąć. Piec w 200 st około 20-25 minut i ostudzić na kratce.
Komentarze