Wypasiona Rybka

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Wypasiona rybka czyli drożdżowa rybka nadziewana farszem.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka: 500 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - drożdże: 50 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - margaryna: 125 gramów
    - mleko: 200 mililitrów
    FARSZ::
    - cebula: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - makrela wędzona: 2 sztuki
    - ser żółty: 15 gramów
    - chrzan tarty: 2 łyżki
    - pieprz czarny mielony: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - papryka czerwona słodka mielona: 1 szczypta
    - Tłuszcz: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wypasiona rybka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wypasiona Rybka 1. Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem. Ubite jajka wlać do mąki a następnie dodać drożdże, pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów.
  • Wypasiona Rybka 2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką i przerabiamy. Dzielimy na dwie części. Z każdej części wycinamy kształt rybki z ogonem. Przygotowujemy płetwy oraz wałeczek od oddzielenia głowy, oraz oczko. W oko wkładamy zwiniętą folię aluminiową.
  • Wypasiona Rybka 3. Przygotowujemy farsz. Makrelę obieram. Cebulkę kroimy w piórka, paprykę w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę z papryką podsmażamy na patelni, przyprawiając do smaku. Dodajemy makrelę i mieszamy. Dodajemy chrzan i mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na ciasto i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta.
  • Wypasiona Rybka 4. Brzegi ciasta ozdabiamy widelcem. Łuski nacinamy za pomocą nożyczek i podnosimy lekko za pomocą patyczka. Dodajemy usta, oraz wałeczek i oczko. W oczko wkładamy folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok 30-35 min. w temp. 180'C. Najlepiej smakuje ciepłe. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować