Wyluzowany ptak z modrą żurawiną i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Wyluzowany kurczak z pysznym jesiennym nadzieniem z modrej, żurawiny i jabłek. Podałam go z sosem i musem. Zakochałam się w nim, bo jest soczysty, a nadzienie pyszne. Bardzo łatwo się go kroi dzięki wyluzowaniu i nie mamy problemu z kośćmi. Kurczak ma fajny winny smak. Rozgrzeje nas i nasyci.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • marynata:

    1 łyżeczka papryki wędzonej
    1 łyżeczka soli
    pieprz, papryczka chili
    1 łyżeczka czubricy czerwonej
    1 kurczak 1,8 kg

    nadzienie:

    1/2 główki kapusty czerwonej
    3 jabłka
    1 cebula
    200 ml octu jabłkowego
    sól, pieprz, cukier do smaku
    1 łyżka masła
    1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
    15 dkg sera żółtego startego
    połowa sosu żurawinowego

    sos żurawinowy:

    30 dkg żurawiny
    1 gwiazdka anyżu
    sól, pieprz
    2 łyżki glassy balsamico
    250 ml wina czerwonego wytrawnego
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wyluzowany ptak z modrą żurawiną i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myję, osuszam. Cały kurczak został wyluzowany za wyjątkiem skrzydeł. Pozbawiłam go korpusu, szyi, z udek wycięłam kości, zostawiłam tylko końcówki na nóżkach. Elementy które wycięłam wykorzystam do ugotowania zupy. Piersi kurczaka lekko nacięłam żeby były cieńsze i utworzyły większy płat w kurczaku. W miseczce wymieszałam składniki marynaty i natarłam nią kurczaka w środku, część zostawiam do wysmarowania kurczaka na wierzchu przed pieczeniem. Odstawiam kurczaka na noc do lodówki pod przykryciem.

    Sos żurawinowy:

    Żurawinę przekładam do garnka, dodaję glassę balsamico, wino, gwiazdkę anyżu i gotuję na wolnym ogniu aż żurawina będzie miękka i zacznie gęstnieć. Doprawiam solą, pieprzem.

    Nadzienie:

    Kaszę gotuję w 2/3 szklance wody i studzę.
    Kapustę szatkuję drobno. Cebule kroję też drobno. Do garnka przekładam kapustę, wlewam wodę tyle żeby przykryła kapustę i gotuję na wolnym ogniu aż będzie miękka. Wodę odcedzam, wlewam ocet winny, dodaję pokrojoną cebule, jabłka obrane i pokrojone, sól, pieprz, cukier i duszę około 20 minut. Na końcu dodaję masło, połowę sosu żurawinowego. 1/3 kapusty odkładam na mus. Jak farsz jest zimny dodaję ser starty, kaszę i mieszam.

    Kurczaka napełniam farszem z kapusty, nóżki też napełniam. Spinam wykałaczkami dokładnie. Całego z wierzchu nacieram pozostałą marynatą i smaruję olejem. Układam w naczyniu do zapiekania spiętym korpusem do dołu. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, na dno piekarnika wstawiam miseczkę z gorąca wodą żeby parowała i wstawiam naczynie z kurczakiem, zmniejszam temp do 180 stopni i piekę godzinę i 30 minut. W między czasie podlewam kurczaka sokami które wytworzył.

    Mus z kapusty:

    Odłożoną kapustę miksuję blenderem dzięki czemu powstanie fajny mus do mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować