Wykwintny zapiekany łosoś

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W ten wyjątkowy wieczór dom rodziny Bzdułów w Smolcu wypełnia się radosnym oczekiwaniemna pierwszą gwiazdkę i uroczystą kolację.

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    ● 4 kawałki łososia ze skórą
    ● ok. 30 dag mrożonego szpinaku
    ● 30 dag żółtego sera
    ● 4-6 ząbków czosnku
    ● łyżka śmietany
    ● garść pestek słonecznika
    ● 1/2 cytryny
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wykwintny zapiekany łosoś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia myjemy (łusek nie trzeba usuwać), osuszamy i oprószamy solą. Wkładamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Szpinak rozmrażamy. Dusimy na patelni, aż woda odparuje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy czosnek i śmietanę. Mieszamy i studzimy.
  • 3. Z cytryny wyciskamy sok, skrapiamy łososia. Wykładamy szpinak i posypujemy słonecznikiem i pieprzem. Łososia zawijamy w folię aluminiową
    (najlepiej każdy kawałek osobno). Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku
    rozgrzanym do 220 °C.
  • 4. Żółty ser kroimy w plastry. Łososia wyjmujemy, folię z wierzchu odwijamy. Na rybę wykładamy ser. Folię ponownie zawijamy. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować