Wykwintny zapiekany łosoś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia myjemy (łusek nie trzeba usuwać), osuszamy i oprószamy solą. Wkładamy na godzinę do lodówki.
2.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Szpinak rozmrażamy. Dusimy na patelni, aż woda odparuje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy czosnek i śmietanę. Mieszamy i studzimy.
3.Z cytryny wyciskamy sok, skrapiamy łososia. Wykładamy szpinak i posypujemy słonecznikiem i pieprzem. Łososia zawijamy w folię aluminiową
(najlepiej każdy kawałek osobno). Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku
rozgrzanym do 220 °C.
4.Żółty ser kroimy w plastry. Łososia wyjmujemy, folię z wierzchu odwijamy. Na rybę wykładamy ser. Folię ponownie zawijamy. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut.
Komentarze