Pasztet znakomicie smakuje z chlebem i kiszonym ogórkiem.
Składniki:
duża pierś z gęsi ze skórą
30 dag wątróbek z kurczaka
wątróbka z gęsi
sól, pieprz
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
1 szkl. bułki tartej
5 łyżek majeranku
50 dag pieczarek
tłuszcz do posmarowania formy
Wykwintny pasztet z gęsi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyszczamy. Z wątróbek usuwamy błony, myjemy. Pierś myjemy, kroimy w kawałki i mielimy z pieczarkami i wątróbkami. Wsypujemy bułkę i majeranek. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
2.Masę wkładamy do natłuszczonej formy (25x37 cm). Posypujemy papryką.
Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 °C.
Komentarze