wykwintny truskawkowiec

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Ciasto, które swoim wyglądem, zaskoczy Waszych gości

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    * biszkopt (na blachę o wymiarach 27x27cm):
    - 50g masła
    - 4 jajka
    - 0,5 szklanki cukru
    - 3/4 szklanki mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * masa:
    - 500g świeżych truskawek
    - 2 galaretki truskawkowe
    - 1 szklanka wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Wykwintny truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i wystudzić. Oddzielić białka od żółtek.
  • 2. Białko ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Nie przerywając miksowania, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Na sam koniec dodać rozpuszczone masło. Zmiksować do połączenia się składników.
  • 3. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180C przez 15-20 minut (do tzw."suchego patyczka).
  • 4. Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika, biszkopt przełożyć (razem z papierem) do keksówki i delikatnie docisnąć brzegi. Wystudzić.
  • 5. W między czasie przygotować masę truskawkową.
    Połowę truskawek zmiksować w blenderze.
    Obie galaretki rozpuścić w szklance wrzątku. Wystudzić. Dodać mus z truskawek. Odstawić do lekkiego stężenia (jest to bardzo ważne, ponieważ inaczej galaretka nam wsiąknie w biszkopt!).
    Pozostałe truskawki ułożyć na biszkopcie i zalać tężejącym musem z truskawek.
    Odstawić do lodówki na min. 2-3 godziny

Porady

Przed podaniem ciasto wyłożyć na talerz i oderwać z wierzchu papier. Oprószyć cukrem pudrem lub polać delikatnie polewą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować